in-luna-mai-ne-pregatim-pentru-semanatul-bamelorCULTIVAREA BAMELOR, schema de plantare a bamelor, cum se cultiva bamele. Irigarea si fertilizarea la bame, cand se planteaza bamele, cum se seamana, care este norma de irigatie la BAME. La toate aceste intrebari, raspunsuri pe BIOPRODUCT.RO

Bamele se numără printre legumele care aduc multă satisfacţie grădinarilor profesionişti sau amatori. Sunt relativ puţini cultivatori, concurenţa pe piaţă este mică iar preţul de desfacere este mare. Rentabilitatea culturii de bame ţine, în primul rând, de respectarea cerinţelor acestei specii faţă de temperatură şi alţi factori limitativi, dar şi de optimizarea locului în asolament.
Astfel, semănatul bamelor se face în luna mai, atunci când temperatura solului la adâncimea de 5 cm se menţine constantă la cel puţin 15 grade Celsius. Consultând prognoza agrometeorologică pentru începutul lunii mai, aflăm că în următoarele 6 zile temperatura oscilează între 6 si 19 grade Celsius, aşadar vom pregăti semănatul bamelor pentru a doua decadă a acestei luni.
Fiind o cultură care se înfiinţează tardiv, pentru un randament maxim al terenului, acesta poate fi cultivat cu legume timpurii, anticipate, precum spanacul, salata verde, ceapa verde şi alte verdeţuri. În acest fel, recoltarea poate avea loc la sfârşitul lui aprilie sau începutul lunii mai.

După recoltarea culturii premergătoare, cu două săptămâni înaintea semănatului bamelor, se face o arătură la 15-18 cm adâncime, urmată de pregătirea solului în vederea semănatului prin îngrăşarea solului şi modelarea terenului în straturi înălţate la 94 cm.

Semănatul bamelor se face pa rânduri, la 70 cm distanţă între rânduri, la o adâncime de semănat de 4-5 cm. Alţi legumicultori recomandă bilonarea terenului, pentru a folosi ulterior irigarea pe brazde. Indiferent de schema aleasă, se va respecta o densitate optimă de 80.000 – 90.000 fire la hectar.

Viabilitatea seminţei: 2-3 ani
Cantitatea de seminţe necesară înfiinţării culturii: 50 kg/ha
Rotaţia culturilor: bamele vor reveni pe acelaşi teren după minim 3-4 ani
Nu se recomandă irigarea prin aspersie

După înfiinţarea culturii, principalele lucrări de întreţinere sunt combaterea buruienilor (BIOPRODUCT.RO fiind un site dedicat agriculturii biologice, sunt recomandate praşilele) şi irigarea (apa fiind, alături de temperatură, un alt factor important în reuşita cultivării bamelor).

Pentru combaterea buruienilor în cultura bamelor se aplică mai multe praşile mecanice între rânduri, iar acolo unde este cazul se intervine cu praşile manuale, pe rânduri. Lucrările se efectuează timpuriu, în primele stadii de vegetaţie.

În privinţa apei, norma totală de irigare este de 1.500 mc/ha. Irigarea se face eşalonat, în trei fenofaze critice:

  • pentru germinaţie, imediat după semănat
  • după răsărire
  • în timpul „legării fructelor”

Recoltarea fructelor se face din luna iulie, până în septembrie-octombrie. Recoltarea bamelor se face manual, eşalonat, producţia medie la hectar ajungând până la 4-5 tone. Se recomandă eşalonarea recoltării pentru că fructele sunt uşor perisabile, se păstrează o perioadă scurtă de timp şi numai în spaţii cu climă (depozite frigo). Eşalonarea recoltării permite şi sortarea şi calibrarea fructelor.

bame-cultivate-strat-inaltat-mulci

bame-cultivate-saci

sursa: Agroromania

Originally posted 2013-06-04 12:27:08.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.