Distrugerea sistemului de irigaţii reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă agricultura românească, mai ales în anii secetoşi.

Anularea subvenţiilor pentru energia electrică pentru irigaţii, în ultimii ani, a redus suprafeţele udate de la 300.000 hectare în 2009, la 100.000 hectare anul trecut. În acest an, însă, se pare că măsurile de susţinere a sectorului – reducerea cu 20% a tarifului la energia electrică – anunţate de Ministerul Agriculturii au avut ceva efect, la acest moment fiind irigate circa 240.000 hectare, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

O soluţie pentru refacerea sistemului de irigaţii ar putea fi accesarea măsurii 125 (Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii) din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), după cum susţine ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

irigatiiOrganizaţiile de udători vor putea astfel să retehnologizeze motoarele, precum şi staţiile de pompare pe care le au în administrare. Ministrul spune că se aşteaptă să fie depuse circa 60 de proiecte pe această, plafonul maxim pe fiecare proiect find de un million de euro.

Constatin speră să reuşească să suplimenteze şi sumele disponibile cu 25-35 milioane de euro. El mizează pe un interes mare din partea agricultorilor, mai ales că este vorba de un sprijin nerambursabil 100%. Ministrul se gândeşte chiar la punerea în funcţiune în viitor a canalului Siret-Bărăgan, pentru care există interes din partea unor investitori chinezi.

Agricultorii speră însă măcar să salveze recolta de anul viitor, dacă cea din 2012 a fost pierdută. “Am cerut ministrului Agriculturii ca să fie umplute canalele mari, iar apa să fie pusă gratis la dispoziţia agricultorilor. Altfel, nu se va putea semăna în toamnă şi vom pierde şi producţia de anul viitor”, afirmă Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România. El spune că statul a mai ajutat agricultorii şi în alţi ani dificili. Un astfel de exemplu este perioada 2007-2009, când era subvenţionată de la buget 90% din valoarea energiei electrice pentru irigaţii, iar rezultatele s-au văzut în piaţă.

» AGROINTEL.ro »  10 august 2012


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-08-11 09:05:56.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.