Cheltuielile de productie in Romania sunt mult mai mari decat in strainatate, luand in calcul si pierderile de plante

De ce sunt florile atat de scumpe? Romanii platesc de trei ori mai mult decat olandezii pe un trandafir

Florarii se plang la unison ca afacerile merg prost, iar clientii cheltuiesc tot mai putini bani pe flori. Nici nu ar putea fi altfel, pentru ca nicaieri in Europa florile nu sunt la fel de scumpe: un cumparator roman plateste in medie 6 lei pe un trandafir, adica 140 de euro pentru o suta de trandafiri, scrie revista BUSINESS Magazin. www.businessmagazin.ro

Flori mai scumpe ca in Romania mai pot fi cumparate doar in Cipru si uneori (in functie de sezon) in Germania. Vecinii bulgari platesc 60 de euro pe suta de trandafiri, in timp ce olandezii scot din buzunar doar 40 de euro pentru aceeasi cantitate, potrivit unui studiu publicat de Iresearch.

De ce sunt florile atat de scumpe in Romania? In primul rand, este vorba de faptul ca florariile prefera importurile: anul trecut importurile de flori taiate si plante au avut o valoare de 23,2 milioane de euro, care inseamna mai mult de 80% din totalul vanzarilor, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii. Pretul mare al florilor, corelat cu puterea scazuta de cumparare a populatiei este si motivul pentru care romanii cheltuiesc cei mai putini bani din Europa pe flori, in medie 6 euro pe cap de locuitor anual, potrivit unui studiu realizat de institutia olandeza de specialitate in domeniu Flower Council.

Mai putini bani decat romanii mai cheltuiesc doar ucrainenii (4 euro pe cap de locuitor) si rusii (5 euro per capita), dar a caror rata de crestere a importurilor ii va face sa depaseasca Romania in urmatorii ani.

Marii cultivatori au iesit de pe piata
Florarii sunt ultimii prin mainile carora trec florile inainte de a ajunge la cumparatori. Inaintea lor, sunt o multime de alte segmente ale drumului pe care il parcurg florile: cultivatorii, angrosistii, distribuitorii. Peste 80% din florile vandute pe piata romaneasca vin de peste hotare si preturile sunt mai mari decat in tarile de origine.

„Cu cat marfa este atinsa de mai multi oameni, cu atat costurile procesului de distributie cresc si prin urmare si pretul final”, declara anterior Rand Sheriff, directorul general al Interbrands Marketing si Distributie, cea mai mare firma din domeniul distributiei.

Cu cat exista mai putini intermediari intre producator si consumatorul final, cu atat pretul este mai mic, deoarece produsul nu sufera adaosuri. Unii comercianti prefera sa-si cultive singuri florile, reducand astfel la minim lantul de achizitie, dar in Romania aceasta practica este aproape inexistenta. De fapt, marii cultivatori de flori, ca Sere Codlea, care acopereau la inceputul anilor ’90 intreaga piata, au iesit din peisaj, astfel incat acum doar 20% din vanzari revin productiei interne.

In afara de vanzatorii care isi cultiva singuri florile si cei ce cumpara marfa de la distribuitori mai sunt si florarii care fac comenzi direct la cultivatori, dar este vorba doar de cei ce ruleaza cantitati mari. Drumul parcurs de flori este foarte lung, plecand de obicei din pietele olandeze, trecand prin mainile intermediarilor olandezi, ale importatorilor romani, ajungand la angrosistii si distribuitorii locali si de acolo in florariile din toata tara.

Aduc flori din strainatate
De ce prefera florarii sa-si ia marfa din strainatate? Pe de o parte, nici preturile florilor cultivate pe piata romaneasca nu sunt foarte mici in comparatie cu marfa de import, fiind de cateva ori mai mari decat pretul practicat de cultivatorii olandezi, de exemplu.

„Cheltuielile de productie in Romania sunt mult mai mari decat in strainatate, luand in calcul si pierderile de plante”, spune Carmen Uscoiu, proprietara florariilor Carmen, o retea de trei magazine in Bucuresti.

Alaturi de preturile mari, comparabile cu cele de import, cum spun florarii, un alt factor ce determina preferinta pentru marfa din strainatate este oferta interna slaba.

Pe de o parte, productia este redusa: anul trecut, suprafata de sere de flori a fost de 78 de hectare, la jumatate fata de acum 10 ani si de patru ori mai putin fata de ce se cultiva cu 20 de ani in urma. In plus, productia este foarte putin variata: peste doua treimi (67%) sunt garoafe, urmate la mare distanta de crizanteme (6,7%), trandafiri (4,9%) si frezii (4,3%).

Sursa preferata de import pentru flori este indiscutabil Olanda, de unde sunt aduse jumatate din firele importate in Romania. In Tara Lalelelor, tranzactiile cu flori se fac prin veritabile burse specializate, iar cea din Aalsmeer, un oras situat la 8 km de Amsterdam, este cunoscuta in randul comerciantilor de profil ca un Wall Street al florilor. Zilnic sunt vandute 17 milioane de flori si 2 milioane de plante.

Producatorii taie florile in zori, in fiecare zi. Pana la pranz, masinile sorteaza florile dupa specii si dupa lungimea cozilor, iar florile sunt adunate, primesc etichete de calitate si sunt impachetate in tuburi de plastic pentru transport.

Pana la ora zece seara, florile ajung la bursa, unde sunt depozitate in frigidere peste noapte. A doua zi dimineata, la ora 4,30, sunt transportate in camerele de depozitare de la bursa, inspectate, li se atribuie numere de lot si sunt asezate in carucioare pentru a fi transportate in sala de licitatii.

Florile sunt scoase la licitatie incepand cu ora 6,30 in camere de pana la 500 de cumparatori. Ceasurile computerizate de licitatie ofera cumparatorilor informatii cu privire la producator, produs, moneda in care este exprimat pretul, calitate si cantitatea minima ce poate fi achizitionata. Licitatia are loc prin succesiunea preturilor, de la cel mai mare la cel mai mic. In functie de cantitatea cumparata, dar si de soiul de floare si lungimea cozii, un trandafir poate costa 0,5 euro, o crizantema 0,3 euro, un fir de gerbera 0,44 euro, iar o garoafa 0,17 euro.

Brokeri la bursa
O mare parte din firmele importatoare de flori din Olanda au propriul broker la bursa, care liciteaza cantitatea si sortimentele comandate de clienti. „Marti ii transmitem brokerului din Olanda comanda finala, urmand sa primim transportul joi”, detaliaza Adrian Moldovan, proprietarul Floral Center, o afacere de import si distributie de flori din Bistrita-Nasaud.

Pentru a fi aduse in tara, florile pot fi transportate atat cu camionul, cat si cu avionul, in functie de cantitatea importata. Pentru a fi rentabil un transport cu TIR-ul, importatorii trebuie sa-l umple in intregime, dar in cazul transportului aerian pot importa si cantitati mai mici. Un transport cu camionul, in care pot incapea 100.000 de fire de flori, costa intre 3.500 si 4.000 de euro. Calea aerului este preferata in cazul distantelor mari (America de Sud, de exemplu) si pentru cantitati mai mici (pentru rapiditate si siguranta).

Ion Moraru, proprietarul afacerii Top Flora, aduce flori cu avionul din indepartatul Ecuador sau din Columbia, parcurgand un drum de 48 de ore pana in Romania.

„Aduc numai trandafiri taiati din Quito sau Bogota, pentru ca au o durata de viata mai mare si au si alt aspect fata de cei din Olanda”, spune Moraru. Pretul transportului este de 3 dolari pe kilogram, la care se adauga taxele vamale ce pot creste pretul cu inca 10%.

Mai departe, trandafirii sunt vanduti comerciantilor cu amanuntul la pretul de 3 lei pe trandafir, plus TVA, ceea ce inseamna un adaos de 100% fata de pretul de import. Marja profitului variaza intre 20 si 50% din pret, in functie de sezon, iar anul trecut firma a rulat afaceri de 100.000 de euro.

Moldovan, care se ocupa de un an cu importul florilor din Olanda si distributia lor catre vanzatorii romani, are un depozit de 100 mp dotat cu o camera frigorifica de 45 mp, unde sunt pastrate florile. In primul an de functionare, firma a avut afaceri de 100.000 de euro, cu o marja de profit de 30-40%.

In Capitala, locul de unde isi iau marfa cei mai multi vanzatori este Piata Cosbuc, cunoscuta si ca Piata de Flori. Aici sosesc in fiecare joi noapte tirurile cu flori din Olanda, iar florarii asteapta venirea lor, pentru a fi primii cand se descarca marfa si a lua astfel cele mai proaspete flori. Pretul este negociabil in functie de cantitatea cumparata si de specia de floare.

Si angrosistii au fost loviti de criza si de scaderea comenzilor din partea florariilor: daca inainte nici nu concepeau sa vanda mai putin de 10 fire, acum accepta si buchete de 5 flori, numai ca sa nu arunce florile in exces. Abia de aici florile pleaca spre florarii, de unde pot fi cumparate de clienti.

Exista insa si florarii care prefera sa se aprovizioneze singure din import, pentru ca astfel pot alege toate caracteristicile florilor, de la specie pana la lungimea cozii. „Angrosistii iau ceea ce ramane nevandut la bursa”, spune Cornelia O’Donnell de la Salon des Fleurs, care prefera sa isi importe direct de la bursa din Olanda anumite specii de flori saptamanal, chiar daca plateste un pret mai mare. „Pot sa cer de exemplu trandafir Maroussia (un tip de trandafir alb) si specific soiul de trandafir si inaltimea lui, dar platesc astfel pretul maxim posibil”, afirma O’Donnell, care motiveaza ca pentru comenzi se plateste mai mult decat pe marfurile ramase dupa licitatie.

Unul dintre motivele care limiteaza rentabilitatea afacerilor de profil este fluctuatia mare a vanzarilor. Cea mai buna perioada pentru vanzari este de obicei saptamana 1-8 martie, urmata ca valoare de Valentine’s Day si de sarbatorile religioase.

„Florile sunt produse de lux in Romania. Sunt folosite doar la ocazii deosebite, la nunti – mai ales vara, la inceputul si sfarsitul scolii si de 1-8 martie. In rest sunt perioade moarte”, declara Moldovan.

De fapt, in lunile de vara incasarile sunt atat de mici, incat unele florarii isi inchid afacerile, din lipsa de clienti. „In perioada iulie-august sunt posturile, deci nu se fac nunti, iar majoritatea oamenilor pleaca in vacanta”, explica O’Donnell, care anul trecut a inchis floraria pentru doua luni.

Pe langa vanzarile modeste din afara sarbatorilor, florarii se plang de comportamentul consumatorilor, care nu numai ca dau bani pe flori doar la ocazii speciale, dar cumpara si foarte putine. Mai clar spus, daca europenii din Vest cumpara un buchet de 20-25 de trandafiri pentru care platesc 20-30 de euro, ai nostri se multumesc doar cu cate trei fire sau doar o floare.

Cum creste pretul

Florile vandute de retaileri sufera si ele alte adaosuri ce pot dubla pretul de achizitie fata de cel la care au fost cumparate de la distribuitori. Astfel, trandafirul care pleaca din Olanda cu 2 lei se vinde in chioscurile florarilor cu 7-8 lei, un pret de 4 ori mai mare, iar laleaua importata cu 1 leu ajunge sa coste 3-4 lei. Cu cat aranjamentul floral este mai complex, iar pentru buchet e nevoie si de alte elemente aditionale, ca frunze ornamentale speciale, ambalaje si panglici, pretul creste considerabil. Pentru un buchet de trei trandafiri si ornamente, clientul plateste in jur de 40 de lei, aproape dublul valorii florilor.

8 nov 2009, Autori: Ioana Mihai , Andreea Ciuca

Originally posted 2012-10-26 20:58:45.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.