Odata cu incoltirea semintelor, incepe un nou ciclu de viata pentru plante. Una dintre cele mai simple metode prin care poti avea o gradina de legume este sa incepi totul de la seminte.

Pentru a incolti, semintele se introduc un pamant, apoi, dupa un timp, din ele vor rasari noi plante.

Ce te faci, insa, in momentul in care astepti zile bune si semintele tale nu incoltesc, iar planta nu creste din pamant? Exista cateva motive foarte importante pentru care se intampla acest lucru. Iata ce trebuie sa stii daca semintele tale nu germineaza.

Sunt prea batrane
Varsta semintelor este foarte importanta in procesul germinarii. Spre exemplu, semintele de castraveti pot fi folosite si peste 6 ani, insa specialistii spun ca majoritatea semintelor ce au peste 4 ani risca sa nu mai germineze. Chiar si semintele mai vechi de 2 ani isi pot inhiba incoltirea.

Ca sa-ti dai seama daca semintele tale de legume sunt bune si vor da rod sanatos, pune-le intr-un vas cu apa. Dupa 24 de ore, semintele bune vor fi pe fundul vasului, in timp ce semintele batrane sau bolnave vor ramane pe suprafata apei.

Le-ai plantat prea adanc
Una dintre cele mai frecvente greseli in gradinarit este plantarea la o adancime prea mare in sol a semintelor, crezand ca astfel vor incolti mai repede, vor absorbi mai multe substante nutritive. Cele mai multe dintre seminte pot fi acoperite doar cu un strat subtire de pamant.

Bagate prea adanc, semintele se pot sufoca si pot putrezi din cauza umezelii prea mari din sol. In general, pe fiecare pachet de seminte de legume se gasesc instructiuni despre adancimea optima la care trebuie plantate.

Le-ai tinut la o temperatura improprie
Unele seminte au nevoie de temperaturi mai mici pentru a putea germina, in timp ce altele (fasole, rosii) nu incoltesc daca nu sunt tinute la temperaturi de 23-28 de grade Celsius. Este indicat sa asiguri semintelor o temperatura optima si sa incerci sa le schimbi climatul in cazul in care observi ca nicio samanta nu a incotit.

Udarea a fost incorecta
Pentru a incolti, semintele au nevoie atat de apa cat si de umezeala, ambele la cote optime. Semintele plantate in sol si udate din abundenta se vor ineca si vor putrezi. In schimb, semintele care nu sunt udate corespunzator se vor chinui, dar nu vor rezista nici macar pana la jumatatea procesului de germinatie. Uda semintele cate putin, dar constant.

In cate zile incoltesc semintele de legume
Multe seminte de legume incoltesc in 1-4 saptamani, daca dispun de conditii optime de temperatura, sol si apa. Iata cateva dintre perioadele necesare semintelor pentru a germina:

Semintele de ceapa – 10-14 zile
Semintele de castravete – 5-7 zile
semintele de fasole – 7-10 zile
semintele de morcovi – 12-15 zile
semintele de mazare – 7-14 zile
semintele de salata verde – 7-10 zile
semintele de rosii – 6-10 zile
semintele de ardei gras – 10-14 zile
semintele de ardei iute – 14-28 zile
semintele de dovleac – 7-10 zile
semintele de pastarnac – 14-21 de zile
semintele de spanac – 7-14 zile

Sursa: http://gradina.acasa.ro/


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.