merele romanesti, merele românești, piața europeană

De ce merele românești nu ajung pe piața europeană?

Diferența dintre importurile și exporturile de produse alimentare a ajuns la aproape 500 de milioane de euro. A crescut de 7 ori, față de aceeași perioadă a anului trecut. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în 2013 și 2014 situația era exact pe dos. Vindeam străinilor mai multe alimente autohtone decât produsele importate.

În primele 7 luni ale acestui an am adus mâncare din import în valoare de 3,5 miliarde de euro. Înseamnă o creștere de 11 procente față de același interval al anului trecut.

Anca Aron, economist: „Acest consum statisfăcut în principal din import nu este ceva de dorit pentru economie. Ne așteptăm ca inflația să persiste sub nivelul de 2,5 % țintit de Banca Națională pe fondul prețurilor importate mici”.

În topul importurilor se află carnea de porc. Consumul anual se ridică la 11 milioane de porci și este asigurat în proporție de peste 50 la sută din vecini.

Carnea de porc trece astfel pe primul loc în topul alimentelor aduse de peste graniță, după ce în prima parte din an importurile au fost dominate de produsele congelate.

Nu stăm bine nici la capitolul fructe și legume. Lipsa asociațiilor de producători își spune cuvântul.

Lilieana Zanfir, reprezentantul unei lanț de magazine românești iunie 2016: „Vindem cam o mie de legături de verdeață pe zi, nu există niciun producător român de verdeață, trebuie să iau mărar turcesc și credeți-mă că nu îmi face plăcere. În zona noastră, Vrancea, nu există producător de așa ceva”.

Importurile cresc și mai mult în sezonul rece. Doar o treime dintre alimentele proaspete vândute în magazine sunt produse la noi.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „În România datorită costurilor cu energia, pentru că în România este mult mai frig ca în alte țări, atunci producția în sere este foarte limitată sau aproape inexistentă. Sunt și produse românești, merele păstrate în depozite pot fi vândute și la un an de la recoltare, sunt o serie de legume, care se pot vinde – morcovul sau ceapa”.

Polonia produce un sfert din merele din UE, iar România doar 3,6%, potrivit Eurostat.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI