Individualizarea iepurilor este o operatie importanta si consta in insemnarea iepurelui cu semne conventionale sau speciale, care sa-l deosebeasca de un alt animal din aceeasi specie, rasa, varietate, sex, categorie de varsta sau culoare.

Marcarea poate fi realizata individual sau pe loturi. Aceasta din urma se practica in mod special pentru diferentierea unor stari fiziologice, aplicarea unor tratamente medicale, pentru diverse cercetari etologice etc. Pe de alta parte, marcarea individuala este facuta pentru identificarea cu precizie a originii animalelor respective, pentru urmarirea activitatii de reproductie, si este indispensabila in procesul de selectie. Indiferent care este scopul urmarit, marcarea iepurilor trebuie sa respecte urmatoarele cerinte: sa se execute usor si sa corespunda scopului urmarit, sa fie durabila, usor de observat, sa poata fi aplicata de la o varsta cat mai timpurie si sa fie cat mai putin dureroasa, sa fie simpla si sa nu implice costuri mari, sa nu poata fi falsificata sau inlocuita si sa nu deterioreze pielea si blana animalului.

Dintre procedeele cunoscute si utilizate in prezent, fiecare prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. In functie de scopul urmarit si de durabilitatea acestora, marcajele pot fi clasificate in marcaje provizorii si definitive.

Marcarea provizorie presupune utilizarea de semne, culori, inele care se aplica pe gat, membre sau pe partea dorsala a corpului si care permit identificarea animalului de la distanta. Desi sunt ieftine si la indemana oricui, aceste marcaje sunt imitabile, pot fi inlocuite usor, iar animalul, prin miscarile sale, le poate indeparta.

Marcarea permanenta se realizeaza prin tatuaj sau prin aplicarea de marci metalice sau de benzi adezive. Prin tatuare se imprima numere, litere sau semne pe fata interna a pavilionului urechii animalului. In acest scop se foloseste un cleste special, care are fixate pe cele doua placi metalice din vârf litere si cifre confectionate din ace subtiri de otel. Prin presarea celor doua placi dispuse de o parte si de alta a urechii, se imprima pe aceasta semnele dorite. Dupa aceasta imprimare, urechea se freaca cu un tus special care va colora tesutul si va evidentia semnele impregnate. Acest procedeu este indicat mai ales pentru iepurii cu pielea nepigmentata evident. Dezavantajul metodei este ca, in timp, urechea creste si, daca marcajul a fost aplicat la o varsta prea timpurie, semnul se va deforma devenind ilizibil.

Marcarea cu placi metalice ofera o identificare precisa, sigura si de lunga durata. Placile se fixeaza de o parte si de alta a urechii iepurelui dupa ce pe acestea au fost inscrise semnele dorite. Marcile metalice sunt confectionate dintr-un material usor, inoxidabil si rezistent. Ele sunt prinse intre ele cu ajutorul unui dispozitiv care se aseamana cu un nit.

Operatiunea de prindere se face din nou cu ajutorul unui cleste special.

Marcarea cu benzi adezive de diferite culori se aplica in ultimul timp cu mult succes. Ea se practica pentru operatiunile de lotizare, de diferentiere sau de diagnosticare a unor stari fiziologice.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-04-14 16:43:19.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.