Industria plantelor medicinale şi aromatice din România atinge o cifră de afaceri cumulată de aproape un miliard de euro anual. Însă, pe fondul creşterii cererii, piaţa s-ar putea dubla rapid.

Cultivarea plantelor medicinale și aromatice, procesarea acestora și producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice și diverse suplimente alimentare a devenit în ultimii ani o afacere bănosă. O dovedește puzderia de magazine de produse naturiste care au apărut  ca ciupercile după ploaie în toată țara. Adevărul este că potențialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc în țara noastră, flora medicinală este reprezentată de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăți terapeutice certe.

Înainte de 1990, exista în acest domeniu o singură intreprindere, evident, cu capital de stat: Plafar. Azi, există zeci de societăți private care se ocupă de cultivarea, procesarea și valorificarea plantelor medicinale și aromatice. S-au format asociații și grupuri de producători. Dar principala organizație a producătorilor și prelucrătorilor de plante medicinale și aromatice din România este Patronatul „Planta Romanica“. Acesta reunește 25 de firme, printre care, Hofigal București, Exhelios Timișoara, Dacia Plant Sebeș, județul Alba etc. Nu există date oficiale exacte, dar în domeniu se vehiculează o cifră de afaceri anuală de circa 800-900 de milioane de euro.

Hofigal, o poveste de succes

Una dintre cele mai cunoscute mărci de produse homeopate, gemoderivate şi fitoterapice galenice din România este Hofigal București. Înființată în 1990 de către inginerul chimist Ştefan Manea, firma Hofigal era la început o afacere mică, de familie, producea și vindea doar două-trei produse, din plante cultivate pe un mic teren agricol. Ștefan Manea ne-a povestit cum a ajuns azi în topul firmelor din acest domeniu: „Am pornit de jos, cum se spune, la începutul anilor ‘90, dar, încet-încet, ne-am extins activitatea, am achiziționat sau concesionat mai multe terenuri, ne-am creat propria noastră bază de semințe, precum și propria tehnologie și capacitățile de procesare. Astfel, am ajuns azi să cultivăm materia primă pe 35 de hectare și să realizăm peste 450 de produse, cu aproximativ 500 de angajați“.

plante medicinale

Pe scurt, Hofigal produce și comercializează o gamă largă de produse din plante medicinale și aromatice, medicamente, suplimente alimentare, cosmetice și substanțe farmaceutice. În anul 2003, firma a deschis un centru de terapie naturală la Breaza, în județul Prahova. Iar în 2006, a deschis  în Bucuresti centrul medical „Hofimed“, unde se folosesc metode de diagnostic și tratament care contribuie la stimularea forțelor proprii de refacere și autovindecare a organismului. „Toate materiile prime active le obţinem în condiţii controlate, în cadrul unei agriculturi strict ecologice“– ne-a spus Ștefan Manea. Pentru a ajunge la acest nivel, Hofigal a ecologizat inițial terenurile prin cultivarea succesivă a diferitor specii de plante, care au extras din sol toate substanţele ce ar fi putut impurifica recoltele ulterioare. Abia după aceea au fost cultivate plantele folosite ca surse de materii prime active, fără îngrăşăminte chimice, erbicide, stimulatori, și alte tipuri de tratamente chimice.

Despre cifra de afaceri și despre profit, Ștefan Manea nu crede că este important să ofere date. „Important este că, deși am investit foarte mult în tehnologie, utilaje și echipamente, nu suntem pe pierderi. Dimpotrivă, obținem în fiecare an suficient profit pentru a le asigura salariaților noștri niște venituri decente pentru zilele noastre“, ne-a spus în încheiere patronul firmei Hofigal.

Am pornit de jos, cum se spune, la începutul anilor ‘90 dar, încet-încet, ne-am extins activitatea și am ajuns azi să cultivăm materia primă pe 35 de hectare și să realizăm peste 450 de produse. Ștefan Manea, patronul firmei Hofigal

Autor: revista CAPITAL, Alexandru Boariu Sâmbătă, 16 Februarie 2013


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340