Industria plantelor medicinale şi aromatice din România atinge o cifră de afaceri cumulată de aproape un miliard de euro anual. Însă, pe fondul creşterii cererii, piaţa s-ar putea dubla rapid.

Cultivarea plantelor medicinale și aromatice, procesarea acestora și producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice și diverse suplimente alimentare a devenit în ultimii ani o afacere bănosă. O dovedește puzderia de magazine de produse naturiste care au apărut  ca ciupercile după ploaie în toată țara. Adevărul este că potențialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc în țara noastră, flora medicinală este reprezentată de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăți terapeutice certe.

Înainte de 1990, exista în acest domeniu o singură intreprindere, evident, cu capital de stat: Plafar. Azi, există zeci de societăți private care se ocupă de cultivarea, procesarea și valorificarea plantelor medicinale și aromatice. S-au format asociații și grupuri de producători. Dar principala organizație a producătorilor și prelucrătorilor de plante medicinale și aromatice din România este Patronatul „Planta Romanica“. Acesta reunește 25 de firme, printre care, Hofigal București, Exhelios Timișoara, Dacia Plant Sebeș, județul Alba etc. Nu există date oficiale exacte, dar în domeniu se vehiculează o cifră de afaceri anuală de circa 800-900 de milioane de euro.

Hofigal, o poveste de succes

Una dintre cele mai cunoscute mărci de produse homeopate, gemoderivate şi fitoterapice galenice din România este Hofigal București. Înființată în 1990 de către inginerul chimist Ştefan Manea, firma Hofigal era la început o afacere mică, de familie, producea și vindea doar două-trei produse, din plante cultivate pe un mic teren agricol. Ștefan Manea ne-a povestit cum a ajuns azi în topul firmelor din acest domeniu: „Am pornit de jos, cum se spune, la începutul anilor ‘90, dar, încet-încet, ne-am extins activitatea, am achiziționat sau concesionat mai multe terenuri, ne-am creat propria noastră bază de semințe, precum și propria tehnologie și capacitățile de procesare. Astfel, am ajuns azi să cultivăm materia primă pe 35 de hectare și să realizăm peste 450 de produse, cu aproximativ 500 de angajați“.

plante medicinale

Pe scurt, Hofigal produce și comercializează o gamă largă de produse din plante medicinale și aromatice, medicamente, suplimente alimentare, cosmetice și substanțe farmaceutice. În anul 2003, firma a deschis un centru de terapie naturală la Breaza, în județul Prahova. Iar în 2006, a deschis  în Bucuresti centrul medical „Hofimed“, unde se folosesc metode de diagnostic și tratament care contribuie la stimularea forțelor proprii de refacere și autovindecare a organismului. „Toate materiile prime active le obţinem în condiţii controlate, în cadrul unei agriculturi strict ecologice“– ne-a spus Ștefan Manea. Pentru a ajunge la acest nivel, Hofigal a ecologizat inițial terenurile prin cultivarea succesivă a diferitor specii de plante, care au extras din sol toate substanţele ce ar fi putut impurifica recoltele ulterioare. Abia după aceea au fost cultivate plantele folosite ca surse de materii prime active, fără îngrăşăminte chimice, erbicide, stimulatori, și alte tipuri de tratamente chimice.

Despre cifra de afaceri și despre profit, Ștefan Manea nu crede că este important să ofere date. „Important este că, deși am investit foarte mult în tehnologie, utilaje și echipamente, nu suntem pe pierderi. Dimpotrivă, obținem în fiecare an suficient profit pentru a le asigura salariaților noștri niște venituri decente pentru zilele noastre“, ne-a spus în încheiere patronul firmei Hofigal.

Am pornit de jos, cum se spune, la începutul anilor ‘90 dar, încet-încet, ne-am extins activitatea și am ajuns azi să cultivăm materia primă pe 35 de hectare și să realizăm peste 450 de produse. Ștefan Manea, patronul firmei Hofigal

Autor: revista CAPITAL, Alexandru Boariu Sâmbătă, 16 Februarie 2013

Originally posted 2013-02-16 18:01:46.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.