Cum să faci profit dintr-o livadă de pomi fructiferi
Cum să faci profit dintr-o livadă de pomi fructiferi

Un hectar de meri poate aduce un câştig anual de 18.000 de euro

Investiţia iniţială într-un hectar cultivat cu pomi fructiferi este de aproximativ 35.000 de euro şi poate fi recuperată în trei ani.

Restrângerea suprafeţelor cultivate cu livezi şi cererea tot mai mare a făcut din pomicultură una dintre cele mai profitabile ramuri ale agriculturii.

Un fermier care vrea să se apuce de acest tip de business are nevoie de cel puţin cinci hectare de teren şi suprafaţa poate urca până la 40 de hectare. „O suprafaţă mai mică de cinci hectare nu este rentabilă, iar una mai mare nu poate fi gestionată optim”, explică Isac Ilariu, preşedintele Societăţii Naţionale a Pomicultorilor din România.

Pentru a da rod, o livadă trebuie îngrijită cu multă atenţie. Specialiştii recomandă ca doar în perioadele de vârf, cum ar fi culesul, să se apeleze la zilieri.

Merele şi perele merg cel mai bine la deal

De asemenea, terenul este foarte important pentru bunul mers al producţiei. Asta, pentru că nu orice specie se poate cultiva oriunde. După carte, mărul, prunul, gutuiul sau părul cresc în zonele deluroase, iar cele joase sunt indicate pentru cireşi, vişini sau piersici.

Cei care vor să aibă propria livadă ar trebui să analizeze locaţia mai amănunţit împreună cu un specialist, pentru că temperaturile de peste an, curenţii de aer, precum şi compoziţia chimică a solului joacă un rol decisiv asupra dezvoltării fructelor. După ce sunt alese specia de pom fructifer şi locaţia, Isac Ilariu recomandă viitorului pomicultor să viziteze mai multe ferme, atât de la noi, cât şi din vestul Europei.

„Dacă ştiţi pe cineva care vrea să-şi facă plantaţie de măr, prima dată îl trimiteţi la Bolzano, Italia, la târgul de pe 6-8 noiembrie. Acolo se găseşte totul în materie de cultivarea mărului”, spune Ilariu. El avertizează că, fără pregătire temeinică în domeniu, riscul de a eşua este foarte mare.

Producţii de 40.000 de tone la hectar

Pe lângă informaţii, investitorul mai trebuie să dispună de fondurile necesare demarării afacerii. Pentru un hectar de livadă de meri la care s-a folosit ultima tehnologie este nevoie de 35.000 de euro, spune Isac Ilariu, iar dacă se aplelează la fonduri europene, suma poate să scadă până la 10.000 de euro la hectar. La aceşti bani poţi face o livadă total diferită de cele existente până acum.

România a trecut până acum prin schimbări radicale în martie de cultivarea pomilor fructiferi. Prima a fost trecerea la cultura intensivă în anii ’60, după ce am adoptat „palmeta italiană”, în care rândurile erau mai apropiate şi pomii mai deşi şi aplatizaţi pe şpalieri.

Aceasta a dus la o creştere a productivităţii de la 10.000-15.000 de tone la hectar la 35.000 de tone. Acum se face un nou salt, producţia putând ajunge la 40-50.000 de tone la hectar. Pentru aceasta se cultivă noi soiuri, cu mai puţine frunze, pentru a permite coacerea fructelor mai uşor.

Spre exemplu, un puiet costă circa patru euro, iar la un hectar sunt necesari în jur de 3.000 de pomi.

Isac Ilariu le recomandă viitorilor fermieri să fie atenţi la alegerea soiurilor. Majoritatea celor cultivate în România sunt depăşite prin acumularea în decursul anilor a diverse boli şi sensibilităţi. Astfel, în cazul merelor, soiurile Idared şi Golden au ajuns să ia locul Ionatanului, la care eram renumiţi pe plan mondial cu ani în urmă.

Sistem de irigaţii şi de protecţie antigrindină

Soiurile de ultimă generaţie mai au avantajul că intră în producţie din anul următor plantării, faţă de celelalte, care aveau nevoie de mai mult timp.

Pe lângă puieţi, o livadă modernă trebuie să mai aibă un sistem de irigaţie prin picurare şi sistem antigrindină. Sistemul de protecţie împotriva grindinei costă 15.000 de euro pentru fiecare hectar şi constă într-un suport şi plase speciale prin care nu pătrunde piatra.

O livadă modernă este însă profitabilă şi permite recuperarea investiţiei rapid, în trei ani. La negustorii din pieţe, kilogramul de mere se vinde cu 1,5 lei, iar cum de pe un hectar se recoltează 50.000 de kilograme, încasările pot ajunge la peste 20.000 de euro la hectar. Cheltuielile de producţie sunt de 2.000 euro la hectar, dacă fermierul cunoaşte bine bolile şi dăunătorii. Rezultă astfel un venit de 18.000 de euro la hectar.

Piaţa de desfacere nu este o problemă

Gheorghe Voica, un pomicultor din Miceşti, Argeş, spune că vânzarea recoltei se face relativ uşor dacă respecţi anumite reguli. „Din „93 încoace, în niciun an nu mi-a rămas un kilogram de mere nevândut”, spune Voica. Producţia o vinde la particularii din pieţe, care îl cunosc şi cumpără de ani buni direct de la el. „Important e să ai merele sortate şi să nu înşeli negustorul punând fructele frumose doar la suprafaţă”, explică Gheorghe Voica.

Livezile României

Meri – 54.554 hectare
Peri – 3.384 hectare
Gutui – 290 hectare
Pruni – 58.770 hectare
Caişi – 3.475 hectare
Piersici – 2.571 hectare
Cireşi – 4.724 hectare
Vişini – 2.873 hectare
Nuci – 1.924 hectare

Sfaturi pentru viitorii pomicultori

  1. Vizitaţi mai multe ferme înainte de a demara o afacere, experienţa în domeniu fiind foarte importantă.
  2. Atenţie la alegerea speciilor şi a soiurilor de cultivat, pentru că multe dintre ele sunt depăşite!
  3. Poziţia terenului poate influenţa culoarea, gustul, mărimea şi cantitatea fructelor.
  4. Cunoaşterea bolilor şi a dăunătorilor la soiurile pe care le cultivaţi este obligatorie.
  5. Specialiştii recomandă fermierilor să se ocupe personal de livadă pentru rezultate optime.

4 august 2008, Adevarul,  George Banciulea

Originally posted 2012-09-25 08:41:14.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.