Cum producem legume din semintele proprii?

Cum producem legume din semintele proprii? / Foto: hobbygradina.ro

Incet-incet ne apropiem de vremea semanatului, iar cu aceasta ocazie hobbygradina.ro a pregatit un material extrem de util celor care sunt la inceputuri in gradinarit si nu numai. Eu cred ca toata lumea care vrea sa produca legume din seminte proprii are ce invata din seria de articole pe aceasta tema. Astazi va prezint primul episod din trilogie, care are urmatoarele capitole:

1. Tratarea si calirea semintelor
2. Producerea rasadurilor
3. Plantarea rasadurilor In gradina

Iata cateva sfaturi, secrete, retete, experiente …

Tratare si calire

Aceasta operatie se face in trei etape: 1 – semintele trec printr-un proces de dezinfectie, 2 – apoi printr-unul de accelerare a cresterii (incoltirii) ca intr-un sfarsit 3 – sa fie calite! Astfel, inainte de data hotarata pentru semanat vom socoti cate zile avem nevoie pentru tratarea, stimularea si calirea semintelor – si am in vedere semintele pe care ni le selectam singuri sau le primim din alte surse, pentru ca cele cumparate din surse organizate, sunt deja tratate si calite. Sau, cel putin, asa ar trebui sa fie.

Pentru aceasta este bine ca semintele sa le punem in material textil care lasa aerul si apa sa treaca fie sub forma de saculete, fie o alta varianta aleasa.

Dezinfectia si stimularea
Si aici am ales mai multe variante:

VARIANTA 1
Tinem semintele la bronzat, in soare, cel putin doua-trei ore pe zi. Razele soarelui, nu numai ca joaca rol de “dezinfectant” natural impotriva diversilor microbi, bacterii, microorganisme rau-voitoare, ci este si un veritabil accelerator de crestere, stimuland incoltirea. Sau, mai simplu, daca avem lampa cu ultraviolete sau avem pe cineva cunoscut ori mergem la un salon de frumusete pentru bai de ultraviolete am impuscat doi iepuri! Culmea este ca nu glumesc. Doar ca trebuie tinute nu mai mult de 2-3 minute/zi, timp de 2-3 zile.

Apoi urmeaza stimularea, introducand semintele in diferite solutii hranitoare: macerat de cenusa (1 lingura cenusa + 0,5 ml apa calda infuzate 24 ore – in acest caz se tin doar 3 ore), sau orice ingrasamant lichid (de preferat bio) din comert.

VARIANTA 2
1.
Semintele se tin in solutie de permanganat de potasiu (de culoare violet-inchis) cam 24 de ore, apoi clatim si le tinem, alte 24 de ore, in solutie de acid boric (1 gr. la 0,5 l apa).

sau

2. tinem aprox. 30-40 minute (dupa altii intre 12 si 24 de ore, voi hotarati cat) semintele in solutie 1% de permanganat de potasiu sau de piatra vanata (0,2 gr la 1 l apa).

sau

3. In apa oxigenata 2-3%, incalzita la 38-45 grade semintele se tin timp de 5 – 10 minute. In acest caz dezinfectia se produce doar la suprafata semintei, nepatrunzand si in interiorul ei. Dar, in schimb se produce o bine meritata “hranire” cu oxigen.

sau

4. Impotriva imbolnavirilor bacteriale semintele pot fi tratate cu suc de aloe: 1 frunza de aloe de la o planta de cel putin trei ani, se tine la intuneric si la rece (frigider) pret de 6-7 zile dupa care se piseaza sau se da prin masina de tocat, iar sucul stors se dilueaza cu apa in parti egale.

Semintele se tin in aceasta solutie cam 18-24 ore, dupa care se pun din nou la uscat.

Dupa dezinfectie le tinem in stimulator de crestere, care pot fi infuzie/macerat de cenusa (1 lingura cenusa + 0,5 ml apa calda infuzate 24 ore – in acest caz se tin doar 3 ore), ori suc de aloe si/sau cenusa si usturoi: 1 lingura de cenusa+1 lingura de usturoi pisat+ 100 ml suc de aloe tinute circa 12 ore.

VARIANTA 3
Semintele mari si sanatoase se pun intr-un saculete din tifon sau alt material textil care “respira” si se introduc intr-o solutie de acid boric :1/2 lingurita de acid boric la 250 ml apa cam 2-3 ore, dupa care mutam, fara clatire, in solutie de permanganat de potasiu de 1% (1 gr la 100 ml apa) 25-30 minute si la urma intr-un stimulator de crestere ca cele descrise mai sus.

Temperatura solutiei hranitoare e bine sa fie de 25-28 de grade, constant. Astfel, recipientul in care tinem semintele in aceasta solutie va sta langa sau pe o sursa de caldura, cu conditia sa fim atenti sa nu o dam in clocot!

Calirea
Dupa tratamentele descrise mai sus, semintele se clatesc in apa curata de cateva ori apoi se pun in vase de sticla (nu plastic si nici metal) bine inchise si se dau “la rece”. Daca stam la curte, ingropam vasul (vasele) in zapada, daca nu avem nici curte, nici zapada recurgem la prietenul Frigider. Ideea este ca trebuie tinute la o temperatura de cel mult +3 grade. O alta grija pe care o vom avea, cat timp semintele stau “la racoare”, este aceea de a tine materialul in care se gasesc semintele mereu in stare umeda (nu uda). La rece trebuie tinute semintele vreo 2-3 zile. Unii spun ca imediat dupa ce le scoatem de la rece, semintele trebuie semanate. Altii sunt de parere ca perioada de repaus la rece sa fie alternata cu una de stat la o temperatura de +25-26 grade.

Eu una le pun imediat in “culcusul” lor de pamant si, substratul fiind mai cald decat mediul in care au stat, rasar foarte repede.

Autor: Svetlana Popescu, 3 martie 2011, SmartWoman, hobbygradina.ro

Originally posted 2012-10-12 07:19:28.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.