Cultura legumelor este condiţionată de consumul mare de forţă de muncă, de procurarea îngrăşămintelor organice şi, nu în ultimul rând, de piaţa de desfacere. Nobleţea meseriei de legumicultor rezidă şi din legătura indestructibilă dintre om şi pământ, reamintindu-ne de cele menţionate de Gaston Bachelard: „Cine a muşcat din pământ nu-i uită niciodată gustul!“

Obţinerea în legumicultură a unor recolte cât mai timpurii şi în cantităţi cât mai mari necesită producerea unor răsaduri de calitate, plantate pe terenuri bine pregătite, cu respectarea tehnologiilor specifice fiecărei culturi. Dezvoltarea unei ramuri de producţie, deci şi a legumiculturii, este în directă legătură cu importanţa şi locul pe care îl ocupă într-o alimentaţie raţională, în satisfacerea cerinţelor consumatorilor.

Ponderea de 20 % a legumelor şi fructelor în structura regimului alimentar demonstrează importanţa lor. La noi, cultura legumelor este într-o continuă evoluţie datorită îmbunătăţirii sortimentului prin soiuri/hibrizi adecvaţi diferitelor scopuri, valorificând întregul lor potenţial de producţie.

Răsadniţele
În realizarea dezideratului calitate – cantitate şi în diversificarea sortimentului în condiţiile agrometeorologice din ţara noastră, pentru o serie de specii legumicole culturile sunt înfiinţate prin plantarea răsadurilor. Acestea, în vârstă de 30-45-60 zile, produse în spaţii special amenajate, sunt apoi plantate la locul definitiv, putând fi produse în sere, solarii, răsadniţe.

Răsadniţele pentru producerea răsadurilor pot şi trebuie utilizate pentru cultura forţată a legumelor (în timpul iernii, începutul primăverii sau toamna târziu). Aceasta este şi în spiritul ideii de a se folosi complet forţa de muncă, dar şi de a se asigura piaţa pe o perioadă cât mai îndelungată din cursul unui an, cu legume în stare proaspătă.

Dacă vrem să amenajăm o răsadniţă trebuie să ştim care sunt primele cerinţe. În primul rând, construcţia trebuie să primească, dar să şi folosească în mod optim căldura. Răsadniţa să nu fie prea greu de construit, să nu fie prea scumpă şi să fie durabilă, să permită executarea cu uşurinţă a lucrărilor în procesul de producţie şi, un ultim aspect, dar nu ultimul ca importanţă, sursa de încălzire să fie accesibilă şi ieftină.

Clasificarea răsadniţelor
După temperatura realizată în interior:
– răsadniţe calde – încălzite pe cale tehnică sau cu biocombustibil, temperatura în interiorul acestora fiind de 24 – 28° C. Sunt utilizate pentru producerea de răsaduri pentru legumele pretenţioase la temperatură (ardei, pătlăgele vinete, castraveţi, tomate etc.).

– răsadniţe semicalde – încălzite pe cale tehnică sau cu biocombustibil, dar, pe lângă aceste surse de căldură (temperatura în interior 16-18° C), acest tip de răsadniţă utilizează căldura solară. Sunt folosite pentru producerea răsadurilor de tomate şi ardei, atât pentru culturi de vară în timp, cât şi pentru culturi forţate.
– răsadniţe reci – care au ca sursă de căldură numai pe cea solară. Temperatura interioară realizată este de 8–10° C. Sunt utilizate pentru repicarea răsadului însămânţat în răsadniţe semicalde.

Dr. ing. Valentin I. MIRON
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 7, 1-15 APRILIE 2006


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-09-21 07:36:29.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI