Denumiri populare (regionale)
Cârmâz, bob de mare, carmuză, cărmăz, cărmâz, cărmuz, cârmuz, rumeioară, rumenioară, rumeneală, strugurel, struguri de mare, coşenilă, carmin.

Etimologie
Din limba turcă – kirmiz.

Tipologie
Plantă medicinală care creşte spontan sau cultivată în locuri umbroase, erbacee, cu flori mici albe-roz, cu fructe în formă de bobiţe mici roşii sau negre, întrebuinţate drept colorant.

Provenienţă
Specie originară din America de Nord.

Importanţă
Are activitate antiinflamatorie puternică, de aceea se foloseşte în tratarea reumatismului, combate guturaiul (amigdalita, laringita, oreionul), se poate utiliza împotriva paraziţilor şi scabiei, este purgativ şi vomitiv.

Istoric
Planta a fost adusă în Europa din America de Nord în 1650. Tinctura din rădăcinile proaspete se folosea pentru tratarea tumorilor, artritei şi bolilor degenerative. Sub formă de decoct se mai foloseşte în tratarea bolilor de piele. Fructele se întrebuinţează pentru colorarea vinului sau a prăjiturilor. În tradiţia populară: sucul roşu al fructelor se întrebuinţa la colorarea vinurilor, la cofetărie. Pentru pojar se puneau câteva boabe în rachiu, se uda o bucată de postav roşu şi se lega la stomacul bolnavilor, ori se bea câteva boabe sfărâmate în apă sau rachiu de drojdie, după care urmau vărsături. Se mai beau boabe fierte în vin ori în moare. La gălbinare, se mâncau câteva felii de lămâie, pe care se storcea zeama din fructele plantei. În vin se mai bea şi pentru regurgitări amare digestive.

Aria de răspândire
Europa, America de Nord, zone de pe alte continente.

România
Este întâlnită şi subspontan în locuri îngrăşate, la marginea drumurilor, pe lângă garduri, în locuri umbroase, mai ales în sudul ţării.

Descriere

Planta erbacee perena, viguroasa, inalta pana la 1,5-2,5m cu mai multe ramuri robuste; frunzele simple, intregi, glabre; florile hermafrodite, au perigon cu 5 tepale albe, mai tarziu purpurii, androceu cu 10 stamine si gineceu cu 10 carpele unite; sunt grupate in inflorescente de tip racem; infloreste din iunie pana in septembrie; fructele de tip baca sunt de culoare rosie-intunecata si contin seminte negre, lucitoare.

Partea utilizabilă
Fructul este o baca de culoare roşie închisă până la negru, cu seminţe negre; bobiţele sunt toxice pentru om. În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina sau planta întreagă.

Particularităţi
Indienii din America foloseau lemnul acestui arbust pentru realizarea pipelor folosite la ceremonii.

Mod de cultivare
Se face prin transplantarea răsadului obţinut din seminţe în straturi reci primăvara târziu (aşa se obţine o germinaţie rapidă), iar apoi prin despărţire de tufă (martie sau octombrie).

Terenul
Substrat de cultură poate fi orice pământ obişnuit de grădină, cu pH neutru sau uşor acid, dar acceptă şi soluri mai sărace, chiar uşor argiloase. Acesta este unul din motivele pentru care este des utilizat în zonele de împrejmuire a spaţiilor verzi din oraşe, unde solurile nu excelează în îngrăşăminte sau nutrienţi.

Înmulţire
Prin seminţe şi răsaduri.

Îngrăşăminte
Faptul că nu necesită fertilizare este un alt plus în alegerea acestei specii, fie ca arbust solitar ori în grup, pentru decorarea grădinilor.

Utilaje
La fel ca la înfiinţarea unei culturi de plante medicinale, cu pământ arat şi drenat bine, afânat şi pregătit pentru însămânţare sau plantare de răsaduri.

Plantare
Cea mai la îndemână metodă de propagare rămâne cea a butăşirii. Pentru aceasta se aleg vârfuri de lăstari semilemnificaţi, care să conţină minim 3-4 noduri şi se plantează în substrat uşor, la căldură şi umiditate constante.

Întreţinere şi îngrijire
Are nevoie de udări abundente doar în timpul anotimpului călduros, în restul anului mulţumindu-se cu ceva mai puţină apă, permiţându-i-se solului să se usuce între udări. Tufele se tund primăvara, înainte de înfrunzire. Asta le ajută să se îndesească. Nu necesită protecţie deosebită pe perioada iernii, dar nu le plac locurile măturate de vânturi puternice.

Mod şi perioadă de recoltare
Rădăcina se recoltează toamna.

Condiţii de păstrare
Produsul recoltat se usucă în condiţii propice plantelor medicinale, la soare (sau, pe timp nefavorabil, în strat subţire în încăperi bine aerisite); pe cale artificială se usucă la 35-40°. Se păstrează în pungi de hârtie sau saci de pânză, în încăperi neexpuse direct soarelui, dar aerisite şi curate.

Reacţia la condiţiile de mediu
Are nevoie de lumină intensă pentru a dezvolta coroana bogată, frunzişul dens şi pentru a înflori. Iubeşte spaţiile deschise şi suportă bine soarele direct al amiezilor de vară. O temperatură ideală de cultivare a acestui arbust ar trebui să se situeze între 12 şi 24 grade Celsius, dar nu păţeşte nimic dacă acestea ajung până la 30 grade Celsius. Iarna tolerează chiar şi -10 sau chiar -15 grade, dar trebuie protejat de curenţi sau vânturi puternice. Nu emite pretenţii în privinţa umidităţii atmosferice, tolerând uşor chiar şi aerul uscat din zonele urbane de câmpie.

Beneficii pentru organism
Planta are efect antitusiv, purgativ, antireumatic, tonic, antiinflamator.

Compozitia chimica
Radacinile contin: hemiceluloze, xiloza, amidon, tanin, gome, rezine, triterpene (fitolaccagenina, acid oleanolic) si saponine.

Organele aeriene ale acestei plante contin urmatoarele substante: glucoza (4,6 %), fructoza (1,4 %), proteine (2,6 – 31,1 %), lipide (0,4 – 4,8 %), pokeweed (proteina antivirala)
Vitamine: acid ascorbic (0,1 – 1,6 %), niacina (14,3 mg/ 100 g), riboflavina (3,93 mg/ 100 g), tiamina (0,95 mg/ 100 g),
Pigmenti: β-caroten, izoquercitrina, betanina, prebetanina, astragalin.
Saponine: acid fitolaccinic, fitolacanina, fitolacasaponinea, fitolaccasida, fitolacatoxin, fitolaccina, acid fitolacogenic.
Fructele contin: fructoza (1,4 %), glucoza (4,6 %), alcaloizi (2,2 %), antociani (9,3 %), cariofilen, acid esculetinic, α-spinasterol, izobetanine, izoprebetanina, antociani si quercetin-3-L-arabino-7-D-glucozid.
Semintele contin: acid 3-acetilaleuritolic, acod acetil -3-oleanolic, americanina.

Actiune terapeutica

Usor emetica si purgativa. Tinctura din radacinile proaspete se foloseste pentru tratarea tumorilor, artritei si bolilor degenerative. Sub forma de decoct se foloseste in trtarea bolilor de piele.

Soiuri
S. occidentalis, S. mollis, Smicrophyllus, S. mexicanus, S. orbiculatus (fructe purpurii), S. orephilus, S. rotundifolius, S. sinensis.

Sfaturi de consum
Numai în forme farmaceutice, medicinale.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Uz intern: constipaţie, infecţii ale căilor respiratorii superioare (amigdalită, laringită, gripă), oreion, sechele după pareze ale extremităţilor, crampe musculare, paraziţi intestinali, hipertensiune, infecţii genitourinare, mastită, boli reumatice (sub formă de infuzie, decoct, tinctură). Uz extern: hemoragii cutanate (sub formă de cataplasmă, unguent).

Industrii
Farmaceutică, medicina populară

Diverse
Supradozajul sau consumul plantei fără avizul medicului determină iritaţii gastrointestinale, crampe abdominale, diaree, vărsături, tulburări abdominale.

Originally posted 2012-12-23 19:44:30.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.