O echipa de cercetatori de la Universitatea Dunarea de Jos, din Galati, vrea sa revolutioneze consumul de peste in Romania. Specialistii vor sa faca adevarate fabrici de peste si sa regleze piata.
Crap la cuptor 0001
Daca planurile cercetatorilor vor fin indeplinite, si consumul national va creste de 5 ori.

„Oamenii nu consuma in acest moment pentru ca n-au. Oamenii nu consuma in acest moment pentru ca pestele este, inca, foarte scump”, a declarat prof. dr. Petru Alexe, decanul Facultatatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor.

Acestea sunt concluziile de la care au plecat specialistii din Galati, in momentul in care au cerut finantarea. Cu banii primiti de la Uniunea Europeana, ei vor sa faca primul Centru Roman pentru modelarea Sistemelor Recirculante in Acvacultura.

„Este un fel de fabrica. Este o uzina cu doua sectii: o sectie de crestere, care, evident, inseamna niste bazine umplute cu apa, bazine care au o anumita hidrodinamica si o sectie de tratare a apei, care reprezinta, practic, plamanul acestei fabrici de peste”, a dezvaluit prof. dr. Victor Cristea, din cadrul catedrei de Pescuit si Acvacultura.

Universitatea se va alege, prin acelasi program, cu noua laboratoare de cercetare noi si va avea posibilitatea de a le moderniza pe sapte dintre cele deja existente.

„Obiectivul economic este cel de a creste consumul de peste de la patru, cinci kilograme pe om si an, cat este in acest moment in Romania, la unul mediu pe Uniunea Europeana, de douazeci de kilograme pe om si an”, a declarat prof. dr. Petru Alexe.

Sondajele arata ca romanii au preferat sa consume in ultimii ani mai degraba peste oceanic congelat, decat peste autohton.

In Romania exista aproape o mie de societati comerciale care lucreaza in domeniul acvaculturii. Cercetatorii vor ca, prin intermediul Ministerului Agriculturii si al Autoritatii Nationale de Pescuit si Acvacultura, sa poata colabora cu ele, astfel incat, intr-un an si jumatate – cat va dura proiectul, sa poata face in toata tara cat mai multe pescarii. Mai ramane o singura problema: pretul.

„Ca sa mananci peste, sa faci o cura de peste, sau sa mananci peste foarte frecvent, tre sa detii si niste banuti. Ca el, sub 170 (de mii) e kilogramul? Nu. Pai si atunci?…”, a declarat o cumparatoare.

La jumatate vor ajunge preturile la peste, spun profesorii de la Galati. Si costurile de productie vor fi mai mici. Asta, in conditiile in care isi propun sa obtina un crap de 3 kilograme – talia cea mai cautata pe piata – in 12 sau chiar 8 luni, fata de trei ani, cat dureaza la crescatorii traditionali.

 

Sursa: Pro TV

Originally posted 2014-02-10 09:21:36.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.