Coriandrul, denumit si patrunjelul chinezesc,este o planta care face parte din aceeasi familie ca patrunjelul. Cu toate acestea, el difera in mai multe aspecte fata de patrunjel. Coriandrul este foarte utilizat in Orientul Mijlociu, in Mexic, India, Africa de nord si in vestul Europei.

Care sunt proprietatile de baza ale coriandrului?

In frunzele de coriandru proaspete se gaseste o cantitate foarte mare de vitamina A si vitamina C. Pe de alta parte, in semintele plantei se gasesc fibrele alimentare, dar si un nivel important de fier. Cu alte cuvinte, 50 de grame de coriandru reprezinta un sfert din cantitatea zilnica de vitamina C necesara unui om. De asemenea, in coriandru se gasesc aproximativ 2% grasimi si 4% proteine.

Fie ca-l consumati proaspat sau ii utilizati semintele ca si condiment, coriandrul este un excelent reglator al zaharului si totodata al colesterolului. Uleiurile volatile si fitonutrientii din aceasta planta sunt foarte eficienti in eliminarea infectiilor din corpul uman intr-un timp foarte rapid.

Unele boli ale carnii de porc sau de vita, precum salmonella, pot fi eradicate cu ajutorul coriandrului. Aceasta are in componenta un ingredient care actioneaza ca un antibiotic foarte eficient pentru eliminarea oricarei infectii in aceste cazuri.

In plus, coriandrul regleaza tensiunea arteriala si ajuta organismul uman sa fie mai sanatos si sa functioneze mai eficient. In afara de aceasta, produsele la care s-a adaugat coriandru isi pastreaza mai bine calitatile nutritive, fara sa fie nevoie sa fie refrigerate pentru o perioada lunga de timp.

De curand, cercetatorii din domeniu au descoperit faptul ca aceasta planta poate fi utilizata si ca un inlocuitor al antibioticelor, intrucat ea poate distruge protectiile bacteriilor, facandu-le mai vulnerabile si in cele din urma eliminandu-le din organismul oamenilor. Aceste lucruri sunt posibile datorita proprietatilor uleiurilor continute de coriandru. Specialistii iau in calcul introducerea pe piata, in viitorul apropiat, al unor pastile sau capsule realizate pe baza acestui ulei de coriandru.

Coriandrul reprezinta un excelent stimulent al poftei de mancare. Totodata, el este indicat si pentru cei care sufera de migrene sau de pe urma stresului cotidian. Pentru combaterea bolilor digestive si usurarea acestora, coriandrul este mai mult decat recomandat. Nu in ultimul rand, planta este vazuta ca un afrodisiac decent si este utilizata cu acest scop in mai multe tari din Asia.

Deci, principalele intrebuintari ale coriandrului in scop terapeutic sunt impotriva diabetului, pentru reglarea colesterolului, pentru revigorarea organismuluim pentru inlaturarea migrenelor sau a asteniilor, dar si pentru actiunea sa anti-inflamatoare si de eliminare a infectiilor.

Cum alegem coriandrul si unde-l pastram?

Este indicat sa cumparati coriandrul proaspat in detrimentul celui uscat, daca se poate. In cazul in care aveti de ales doar intre mai multe bucati uscate, incercati sa le alegeti pe cele organice. In stare cruda, coriandrul trebuie sa fie foarte inchis la culoare, acest aspect reprezentand semnul prospetimii.

Cand ajungeti acasa, ar fi bine sa pastrati plantele in frigider, bine asezate intr-o punga. Coriandrul mai uscat poate fi stropit cu niste apa inainte de a-l pune la rece. Eventual, daca dispuneti de mai multe astfel de plante si vreti sa evitati uscarea lor, le puteti rupe in mai multe crengi, dupa care le lasati cateva ore si le puneti la frigider.

Semintele coriandrului sunt de regula depozitate in locuri cu umiditate scazuta si pot fi pastrate pana la 12 luni. Daca sunt macinate, ele nu trebuie tinute mai mult de jumatate de an.

Coriandrul in industria alimentara

La aceasta planta se pot folosi atat frunzele, cat si semintele si radacina. Ultima dintre ele este mai utilizata in bucatariile asiatice decat in cele europene.

Frunzele plantei sunt folosite cu precadere in Asia, mai precis in China. De asemenea, ele sunt utilizate in diferite preparate din Mexic. Pe continentul nostru, coriandrul nu este atat de iubit, deoarece patrunjelul are intaietate. Cu toate acestea, in Peninsula Iberica (Spania si Portugalia), el este mai apreciat decat in restul tarilor europene.

Semintele acestei plante pot fi adaugate la muraturi sau pentru unele preparate precum curry-ul indian. Prajite, ele au un gust asemanator unor snacks-uri. In Germania, semintele sunt utilizate in prepararea carnatilor, iar in Rusia petru fabricarea painii.

Din praf de coriandru se poate obtine si o bautura gustoasa, daca il adaugati in lapte de soia si mai puneti peste si putina miere.

Contraindicatii coriandru

Uleiul volatil din interiorul semintelor acestei plante are unele efecte negative in cazul unor persoane care sunt predispuse la alergii si in special la cele respiratorii. Un simptom cunoscut este usturimea si dificultatea in a inspira. Daca observati ca vi se intampla acest lucru, este recomandat sa nu mai consumati niciun aliment pe baza de coriandru.

Coriandrul este utilizat atat pentru efectele sale terapeutice, dar si ca un condiment foarte folositor in special in bucatariile asiatice. La noi in tara, aceasta planta nu este raspandita pe scara larga, intrucat oamenii prefera patrunjelul in detrimentul coriandrului.

sursa  http://dli.ro

Originally posted 2012-12-13 12:48:44.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.