„Cea mai bună modalitate de a prezice viitorul este faptul de a deveni tu însuţi creatorul lui.”
Peter F. Drucker

Istoria lui Victor Talmaci din satul Făleştii Noi, raionul Făleşti este una obişnuită şi în acelaşi timp, foarte sugestivă. De mai bine 10 ani, a lucrat la diferite obiecte de construcţii din or. Moscova (Rusia). A trecut prin tot ce înseamnă muncă printre şi pentru străini, inclusiv aşteptări de salariu, controale din partea miliţiei ruse, schimbări de domiciliu, etc. Sătui de toate acestea, apropiaţii lui Victor Talmaci au decis să revină acasă şi să încerce sa-şi găsească de lucru în Moldova. Dar a fost mai uşor de gândit, decât de făcut.

În aceste condiţii, a venit ideea de a se lansa în afaceri. Victor şi membrii familiei sale au analizat mai multe idei de afaceri, au analizat riscurile şi beneficiile şi au ales să încerce buseness-ul cu creşterea puilor. Proaspătul om de afaceri şi-a amintit că are un bun prieten în raionul Drochia, care practică o activitate similară şi de la care ar putea să înveţe. La contactat şi plecat în raionul Drochia pentru a face cunoştinţă cu afacerea prietenului. A studiat detailat tehnologia incubării ouălor, construcţia incubatorului, creşterea puişorilor de găină şi de raţă, nutriţia şi vaccinarea lor. La o discuţia în cadrul familiei au decis că afacerea este prielnică, mai ales că în partea locului nimeni nu se ocupă cu creşterea şi comercializarea puişorilor. Toate păsările ce se comercializează la pieţele agricole din raion sunt cumpărate de la diferite fabrici avicole din ţară şi comercializaţi de către intermediari.

Din start a apelat la Asociaţia de Economii şi Împrumut din localitate, de unde s-a ales cu un prim capital pentru lansarea afacerii. Pe banii luaţi de la Asociaţie a început construcţia unei încăperi pentru creşterea şi întreţinerea puişorilor. La fel de repede a rezolvat şi probleme incubatorului. Costul unui aparat nou pentru incubare se ridică la 6000 euro pentru o capacitate de 5000 ouă. Banii respectivi nu-i avea tânărul antreprenor.

Însă, având o vastă experienţă de lucru ca lăcătuş şi sudor, şi-a confecţionat singur un incubator. Incubatorul construit cu mâinile proprii l-a costat 2000 euro, adică de trei ori mai puţin.

La finele anului 2009 a încheiat un contract cu fabrica avicolă din satul Băneşti, raionul Teleneşti, care i-a pus la dispoziţie ouă de găină şi de raţă, cu oferirea unui certificat de calitate.

Prima incubaţie a ouălor de găină a fost iniţiată la mijlocul lunii ianuarie curent, obţinând un randament de ieşire a puilor de 95 la sută. Pe parcurs, au fost efectuate trei cicluri de incubaţie.

Cu suportul Serviciului Veterinar de Stat din prima zi de viaţă, puişorii de găină sunt vaccinaţi.

La începutul lunii martie, a început comercializarea puişorilor.

Comercializează pui cu vârsta mai mare de o lună, de 2-3 săptămâni şi de o zi. Probleme la comercializare nu are, mai ales că dispune de toate certificatele veterinare. Puii sunt vânduţi la pieţele agricole din raion, cât şi direct de la incubator. Începând cu luna aprilie vor fi în incubaţie oule de raţe.

Victor Talmaci se simte stăpân pe afacerea şi situaţie.

Este ajutat de toţi membrii familiei şi are planuri de dezvoltare. Businessmanul doreşte să includă în ciclul de incubare şi ouă de gâscă, să mai construiască o încăpere pentru întreţinerea găinilor.

Totodată, are ambiţii să obţină un proiect pentru instalarea unei linii de prelucrare a cărnii de găină.

La lansarea şi dezvoltarea afacerii a primit un suport informaţional şi asistenţă din partea AO „Cutezătorul”, or. Făleşti, care este membru a Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”.

Alexandru Fusa
CR Făleşti

din agravista.md

Originally posted 2012-09-09 16:39:34.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.