Coacăzul negru este o tufă, un arbust, care creşte spontan la margini de pădure, acolo unde are suficientă lumină. El este cultivat şi în grădini, având locul lui privilegiat în preajma gardurilor, unde alcătuieşte asociaţii dense, ca un fel de hotar natural. Are fructele mici, negre şi parfumate, dar gustul lor nu este prea îmbietor. În schimb, calităţile terapeutice fac din coacăzul negru o minune a naturii. El dezintoxică organismul, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor, ajută la regenerarea organismului şi prelungeşte viaţa. Studii medicale recente arata ca substantele continute de boabele de coacaz negru au un puternic efect ANTI CANCER.

În medicina popoarelor nordice şi baltice, acest fruct, care se coace în semiumbra pădurilor şi a poienilor, este considerat un adevărat panaceu. Mirosul său puternic, culoarea închisă a sucului său şi vitalitatea sa extraordinară i-au inspirat pe primii vindecători populari, care au considerat această plantă drept magică.

Preparate din coacăze
Sucul de coacăze negre. Un vechi proverb german spune despre acest suc că este sănătos ca sângele de urs. Lesne de preparat, el n-ar trebui să lipsească din nici o casă. Coacazele negre se desprind de pe ciorchine şi se spală foarte bine, se zdrobesc cu o furculiţă până devin ca o pastă, care se pune apoi într-un tifon curat şi se stoarce cu mâna. Se va obţine un suc negru, cu miros puternic şi efecte terapeutice excepţionale; restul de fruct care rămâne după stoarcere poate fi folosit la dulceaţă, prăjituri ori îngheţată. Sucul de coacăze negre se administrează intern, înainte de masă cu un sfert de oră, pe stomacul gol – 6-12 linguri la adulţi şi 5-10 linguriţe la copii, eventual cu adaos de miere.

Coacăzele negre uscate. Se culeg ciorchini de coacăz negru şi se pun la uscat, foarte răsfiraţi, într-un loc bine ventilat şi cu foarte multă căldură (altfel fructele se strică). Indicat este ca fructele să se expună pe bucăţi de hârtie, direct la soare, până se deshidratează complet şi devin zbârcite asemeni stafidelor. Din aceste coacăze negre uscate se prepară prin măcinare cu râşniţa electrică de cafea o pudră cu efecte vitaminizante extraordinare, care se foloseşte – aşa cum vom vedea – într-o multitudine de boli.

Siropul de coacăze negre. Este, după părerea părintelui medicinei naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un elixir de sănătate pentru gât şi căile respiratorii superioare. Fructele de coacăz se spală foarte bine (fără însă a le zdrobi prea tare) şi se pun într-un borcan între straturi de miere – un strat de fructe de jumătate de deget grosime se acoperă cu un strat de miere de un deget grosime. Se lasă vreme de două luni, după care se filtrează prin tifon sau se consumă ca atare. Acest preparat va fi gata chiar în mijlocul toamnei, fiind un extraordinar mijloc de protecţie împotriva guturaiurilor, bronşitelor şi puseelor reumatice, specifice acestei perioade.

Câteva recomandări terapeutice
Oboseală cronică, suprasolicitare intelectuală. Dacă în această vară nu v-aţi putut încă permite o vacanţă şi căutaţi un mijloc regenerant rapid, atunci cu siguranţă că sucul de coacăze negre vă va ajuta foarte mult. Beţi câte 1-2 pahare pe zi, în reprize (în cazul când nu vă împăcaţi cu gustul său), vreme de măcar o săptămână. Pentru cei care fac eforturi intelectuale mari este recomandat în mod special siropul de coacăze negre, din care se iau 1-2 linguriţe, atunci când apar stările specifice de ameţeală, somnolenţă, incapacitate de concentrare.

Dureri de gât, tuse, răguşeală, amigdalită. Siropul de coacăze negre are dublu efect: pe de o parte, acţionează direct asupra agenţilor microbieni, distrugându-i şi „reparând” ţesuturile (epiteliile) lezate, iar pe de altă parte, măreşte pe termen lung imunitatea locală, împiedicând îmbolnăvirea ulterioară. Se iau până la 8 linguriţe de sirop pe zi, fără apă, înghiţind extrem de lent, aşa încât planta să poată acţiona la nivelul zonei afectate.

Gută, reumatism. Se recomandă cura depurativă cu suc de coacăze negre. Se bea dimineaţa 1/2 – 1 pahar, iar seara aceeaşi cantitate, înainte de a mânca. Coacăzele negre, în special sucul lor, sunt un excelent depurativ, îndepărtând multe din reziduurile toxice din organism.

Bronşită, pneumonie, tuberculoză pulmonară. Sucul de coacăze negre dă rezultate extraordinare în această categorie de afecţiuni.

Se pare că secretul său este acţiunea imunostimulentă deosebit de eficientă, la care se adaugă şi efectele vitaminizante şi remineralizante de excepţie. Se iau câte 3-4 linguri, de cinci până la şase ori pe zi, în cure cât mai lungi cu putinţă. Dacă nu mai avem fructe proaspete din care să preparăm acest suc, putem continua cura cu pulbere de fructe uscate sau cu sirop de coacăze negre.

Tulburări de circulaţie. Fructele uscate ale coacăzului consumate sub formă de pulbere, obţinută prin măcinare cu râşniţa electrică de cafea – 2 linguriţe de două ori pe zi -, are efecte excepţionale asupra circulaţiei periferice. Persoanele care au extremităţile reci, chiar şi în anotimpul cald, ar trebui să încerce o cură de 5-6 săptămâni cu acest remediu. Aceeaşi cură este indicată persoanelor cărora li se umfla picioarele la căldură, care au fragilitate capilară şi se învineţesc foarte uşor.

Hepatită virală, gripă, infecţii recidivante în general. Pe perioada verii, se face o cură de suc – 6 linguri, înainte cu 10 minute de fiecare masă. În hepatită şi afecţiunile splinei, acest suc nu numai că măreşte foarte mult imunitatea, ci şi ajută la decongestionarea acestor organe. Pe parcursul anotimpului rece, pentru a mări imunitatea, se face o cură, de o lună minimum, cu pulbere de fructe uscate – se iau 4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol.

Anemie. Sucul de coacăze negre are efecte cu adevărat magice în combaterea tuturor tipurilor de anemie. Se consumă zilnic 12 linguri de suc la adulţi şi 10-15 linguriţe la copii, pe stomacul gol, în cure de minimum 4 săptămâni. Pe timpul anotimpului rece, se consumă fructele uscate – 4-6 linguriţe de pulbere, obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea, pe zi.

Tulburări de creştere, tulburări glandulare la pubertate. Se combină 2 linguriţe de pulbere de coacaze negre uscate cu o linguriţă de pulbere de măceşe şi se pun într-o cană de apă. Se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când se combină cu 1-2 linguriţe de miere şi se bea acest preparat extrem de plăcut la gust, pe stomacul gol. În final, se consumă şi pulberea de fruct rămasă pe fundul cănii. O cură de trei luni, în care se consumă acest macerat, are efecte vitaminizante, consolidează oasele, măreşte capacitatea de învăţare şi de efort intelectual. Este un excelent tratament şi pentru copii bolnăvicioşi ori cu întârzieri de creştere.

Utilizări externe
Afte, boli ale gingiei (gingivită, paradontoză). O lingură de coacăze negre uscate se fierbe cinci minute într-o jumătate de cană de apă, la foc mediu, după care se filtrează. Cu acest decoct se fac clătiri ale gurii de 3-4 ori pe zi. Se recomandă mestecări îndelungate ale pulberii obţinute din fructele uscate.

Răguşeală, faringită, amigdalită, tuse. Se face gargară cu decoctul de coacăze negre uscate, obţinut după metoda de mai sus. Starea de usturime şi iritaţie locală va dispărea rapid, ţesuturile refăcându-se într-un ritm mult accelerat.

Înţepături de viespe, albină, tăuni etc. Se freacă imediat locul afectat cu câteva fructe de coacăz negru. Senzaţia de durere sau mâncărime, precum şi tumefierea, dispar repede.

sursa: coacaznegru.com

Originally posted 2012-10-07 22:30:46.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.