Origine: Chimenul (a nu se confunda cu chimionul) este unul dintre cele mai vechi condimente, cunoscute încă din antichitate.

Creşte sălbatic în toată Europa, vestul Asiei şi India. Şi este cultivat – datorită aprecierii locale deosebite – în Olanda, Belgia, Ungaria şi Polonia.
Prezentare: Plantă anuală ce se dezvoltă în 2 ani.

Asemănător sfeclei în primul an, în cel de al doilea an de viaţă chimenul se dezvoltă până la înălţimea de 90 de centimetri şi înfloreşte cu inflorescenţe albe. Inflorescenţele se vor transforma ulterior în seminţe, seminţele fiind partea utilizată a acestei plante, bogate în uleiuri esenţiale, carvon şi limonen.

Aromă: Chimenul este picant, aromatic şi uşor iute.

Utilizare: Chimenul este cel mai bine pus în valoare în mâncărurile în care îşi poate impune valoarea de mirodenie “Alfa”. Din acest motiv este rareori combinat cu alte condimente şi, aproape niciodată cu unele mai puternice decât el.

Folosit cu precădere în preparate de varză (în special în murăturile sauerkraut), chimenul se pune în valoare de asemenea în mâncăruri bogate, tocăniţe de miel, porc, gâscă şi cartofi copţi.

Dacă aveţi impresia că îl ştiţi în combinaţie cu brânzeturi (altele decât telemeaua de Brăila), este fiindcă aderă de minune la crusta covrigeilor cu brânză.Ca să înţelegeţi pasiunea ungurilor pentru aceaste seminţe va trebui să descompuneţi cu atenţie gustul unui gulaş pentru a regăsi aroma chimenului în amestecul dulce picant.

În nordul Germaniei, dar şi în “secuime”, se produce un lichior care are la bază un distilat clasic din cereale, aromat cu uleiuri din chimen. Lichiorul german se numeşte “kummel” iar varianta noastră locală poartă – deşi nu are legătură cu chimionul ci cu chimenul – chimion secuiesc.

Preparare: În mod rar,dar neîntîlnit la noi, frunzele de chimen tânăr -în primul an de viaţă – se mănâncă, de regulă în salate unde aduc un plus de abundenţă prin formă şi textură dar sunt aproape inodore în materie de gust.

Seminţele de chimense folosesc întregi sau zdrobite pentru a elibera întreaga aromă. Prin prăjire seminţele de chimen îşi vor scoate în evidenţă parfumul


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-07-25 05:43:12.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.