caviarLa marginea satului Adrian din județul Satu Mare, în locul în care oamenii încă mai dețin căruțe și cresc găini și vite, se află una dintre puținele ferme de sturioni din țară. De aici va pleca spre mesele bogaților din întreaga lume celebrul caviar, acele icre negre delicioase, extrem de scumpe. Pentru o sută de grame prețul ajunge de la 50 de euro până la 500 de euro la șeici, o nimica toată pentru bogătași, însă o avere pentru oamenii de rând.

O adevărată mină de aur

În satul Adrian, județul Satu Mare, un investitor sătmărean a creat o adevărată comoară: o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de pește, care produce celebrele icre negre și care, după ce a supraviețuit peste 200 de milioane de ani tuturor catastrofelor naturale, este azi amenințată de mâna omului prin pecuitul excesiv practicat în ultimii ani în România. “Responsabilul“ acestei mine de aur este Ioan Ghere.

De o importanță majoră în toată această afacere este perioada lungă de opt ani de zile în urma căreia o afacere de acest gen își demonstrează eficacitatea și obiectivele. Mai mult, afacerea este una extrem de profitabilă, luând în calcul prețul caviarului, care s-a dublat în țările occidentale, ca urmare a prohibiției totale a pescuitului comercial de sturioni instituită în România pentru următorii 10 ani. Dar, pentru așa pești și investiția a fost pe măsură.

Investiție de peste 5 milioane euro

Ioan Ghere, managerul societății, a realizat un proiect în valoare de 5,3 milioane de euro pentru a înființa ferma de creștere intensivă a sturionilor, care vor ajunge în câțiva ani pe mesele restaurantelor de lux din Europa. Investiția a fost realizată de societatea Piscicola SA, în satul Adrian, din județul Satu Mare, din fonduri europene.

„Ferma deținută de mine era constituită din 15 hectare de luciu de apă, dar a ajuns, în urma investiției, la o suprafaţă de 311 de hectare“, susține Ioan Ghere.

Conducerea societății a creat la Adrian un sistem de creştere intensivă pentru câteva din cele mai valoroase specii de peşte. Cele mai bune piețe de desfacere sunt în Rusia, dar și în statele arabe, unde șeicii plătesc și 5.000 de euro pentru 1 kilogram de caviar.

Ferma-de-Sturioni-Adrian-Satu-Mare

Producție de 8 tone/ha

Cea mai importantă parte a investiției este reprezentată de cele 16 bazine pentru creşterea sturionului, specie apreciată atât pentru carne, dar mai ales pentru celebrele icre care ajung în restaurante de lux din întreaga lume. La Adrian au mai fost amenajate 60 de hectare pentru crap şi amur, nouă bazine de creştere intensivă a crapului de nămol, şase bazine pentru iernat, cinci bazine pentru creşterea puietului, 18 bazine pentru creşterea somnului în hală și 18 bazine acoperite pentru şalău şi somn. Managerul scoietății a mai precizat că prin sistemul de creștere intensivă, producţia va fi de 6- 8 tone/an, faţă de 1,5- 2 tone, cât e în mod obișnuit. Ferma Piscicola Adrian a fost înfiinţată în anii `70, iniţial cu 15 ha de luciu de apă şi s-a extins până în 1990, la 311 ha.

Sursa: Transilvania Reporter

 › 11-12-2013


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2013-12-11 01:33:44.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.