In patria pepenilor, la Dabuleni, in Dolj, oltenii iau lectii de la coreeni despre cum sa cultive… cartofi dulci. Seamana la gust cu dovleacul sau castana coapta si sunt recomandati de nutritionisti pentru proprietatile lor unice.

Nu doar copiii ar fi in avantaj, ci si diabeticii, hipertensivii si toti cei care incearca sa se hraneasca sanatos. Planta a fost deja aclimatizata pe terenul unui institut de cercetare si peste un an ar putea fi cultivata si de fermierii nostri.

In primavara, au sosit din Coreea de Sud la Dabuleni 70 de kg de tuberculi de cartof dulce, care au fost plantati intr-un sol nisipos.

Cultura experimentala din Oltenia s-a facut, deocamdata, pe un hectar. Planta s-a aclimatizat perfect, dar productia este putin mai mica decat una similara din Coreea- spun specialistii: cam de 30 de tone la hectar.

„Sunt foarte multumit, fermierii romani au reusit sa aiba o recolta frumoasa, cartofii dulci s-au dezvoltat foarte bine”, spune Eun Gi Cho, coordonatorul proiectului.

Coreenii sunt bucurosi ca pot cultiva cartofi dulci la noi, pentru a exporta apoi in Europa.

„Fermierii romani invata direct de la coreeni tehnologia de productie pentru ca apoi sa se apuce singuri de treaba si sa acceseze fonduri europene pentru astfel de culturi”, spune Aurelia Diaconi, directorul Statiunii de Cercetare Dabuleni.

Planta provine din America Centrala, si prefera clima calda, dar si umezeala, asa ca terenul trebuie irigat cu grija.

Cartoful dulce este bogat in antioxidanti, vitamine, minerale si fibre. Iar gustul dulceag este foarte placut.

Desi contine preponderent glucide, cartoful dulce nu este interzis diabeticilor, – si nici hipertensivilor.

Poate fi preparat in fel si chip: cel mai simplu este copt, ori facut piure sau supa-crema. Dar exista si chiftelute, diverse salate, si chiar prajituri si placinte cu aceasta leguma portocalie.

In magazine- cartofii dulci se vand in medie cu 3 dolari kilogramul. Iar ca profit, coreenii spun ca, la un dolar investit – castigul e de 7 dolari. Asa ca fermierii nostri s-au aratat dornici sa incerce o asemenea cultura.

Institutul din Dabuleni asteapta ca productia de anul viitor, a treia de cand s-a inceput proiectul sa fie la fel de buna, ca sa poata livra apoi samanta si particularilor.

Sursa: Pro TV

Originally posted 2013-10-22 12:39:04.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.