Brocoli (Brassica oleracea) este o leguma (impropriu spus astfel, pentru ca se consuma, in realitate, inflorescenta plantei) apreciata nu numai pentru savoarea sa, dar si pentru virtutile sale terapeutice (anticancer, antidiabet, antimicrobiene etc.), fiind foarte bogata in vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, vitaminele K, A E, vitamina B9, aceasta din urma avand un rol esential in refacerea tuturor celulelor din corp si in intarirea sistemului imunitar. Calitatile legumei se pastreaza chiar si in conditiile in care se fierbe. Cultura de brocoli are o extraordinara traditie in bucataria italieneasca (lat. “brocco” –“mugure”), fiind folosita de pe vremea Imperiului Roman, in tot felul de combinatii, cu alte legume. Treptat a devenit tot mai populara, in toate tarile de pe coasta mediteraneeana, unde retetele cu brocoli, foarte gustoase, acum cateva secole, erau tinute in secret. In Romania, cultura de brocoli este sporadica, probabil si pentru ca, abia in ultimii ani, romanii au descoperit-o in hipermarket-uri sau au devenit mai informati in privinta acesteia. Cultura de brocoli nu este pretentioasa si fiecare poate avea aceasta leguma minunata in propria gradina, cu un minimum de efort, asemanandu-se, in privinta conditiilor de crestere, cu varza si conopida.

Cum se cultiva brocoli?Exista doua posibilitati de a cultiva brocoli: din rasaduri sau din seminte puse direct in gradina. Pentru a avea o recolta timpurie de brocoli, adica in iunie-iulie, trebuie folosite rasaduri, pe care le puteti obtine din seminte puse la germinat in vase (in sera sau in alte spatii potrivite pentru rasaduri, cu lumina si caldura). Semintele de brocoli germineaza in aproximativ o luna- o luna si jumatate. Dupa ce rasar si fiecare plantuta are cate doua frunze, se raresc, pentru a le facilita cresterea. Transplantarea lor, in gradina, se va face in aprilie (mai, cel tarziu – in functie si de evolutia vremii, la inceput de primavara), cand rasdurile sunt destul de puternice, iar in mediul exterior, temperaturile sunt, ziua, peste 15 grade Celsius, iar noaptea, nu scad sub 10 grade. Se va pregati, in gradina, un sol bogat in nutrienti, bine lucrat (afanat), cu un bun drenaj si insorit. Inainte cu o luna, este bine sa se incorporeze, in sol, ingrasamnat organic. Se vor aranja randuri (usor inaltate) care sa faciliteze dezvoltarea radacinilor si udarea. Rasadurile se vor planta la o distanta de 40-50 de centimetri intre ele, iar intre randuri se vor lasa 50-70 de centimetri. Pentru aceasta operatie (transplantarea) se va alege o zi frumoasa, fara vant, dar nu cu mult soare, astfel incat rasadurile sa se poata adapta la temperaturile din exterior.

Semintele se pot planta si direct in gradina, in aprilie-mai, dupa ce pamantul se incalzeste suficient, recolta, in acest caz, fiind ceva mai tarzie. Plantele de brocoli vor rasari dupa 40-50 de zile. Imediat dupa semanare (la o adancime de 1-2 centimetri), se va uda in ploaie fina, avand grija ca pamantul sa fie usor umed (fara excese de apa sau seceta), iar apa sa nu fie foarte rece. Udarea constanta a culturii de brocoli este esentiala pentru dezvoltarea frumoasa a plantei.

Cand se recolteaza brocoli?
Brocoli este gata pentru a fi culeasa (la doua –trei luni de la cultivare), cand capatana (de fapt, inflorescenta) care se formeaza are o culoare verde-albastrie, buchetele din care este formata sunt stranse, compacte, ferme, florile nedeschise (florile de brocoli sunt mici si galbene). Fiecare planta produce cate o capatana de brocoli de 300-400 de grame. Prima recolta presupune taierea capatanii centrale, dar planta poate fi lasata in continuare, in pamant, pentru ca buchetele laterale se vor dezvolta si ele. Daca productia este mai mare decat ceea ce aveti nevoie, la un moment dat, brocoli se pastreaza, fara a o spala, la rece, in stare proaspata, in jur de trei saptamani.Cultura de brocoli

Brocoli – Boli si daunatori

Brocoli poate fi atacat de aceiasi daunatori si poate suferi de aceleasi boli ca si varza si conopida: afidele, larvele, fluturii, bacteriile, limacsii, melcii. Trebuie controlata constant cultura de brocoli, pentru a evita pierderile definitive. Daca apar, totusi, acesti daunatori, apelati la un insecticid biologic (se gaseste in comert), folositi-l cu precautie, in dozele prescrise pe ambalaj. Si mai bine ar fi (ca sa nu folositi insecticid), cu rezultate sigure, sa plantati in vecinatatea culturii de brocoli, cateva tufe de plante aromatice – rozmarin, busuioc, lavanda, menta – care vor alunga daunatorii. Astfel de plante sunt utile si pentru celelalte culturi din gradina si sunt foarte frumoase si placute din toate punctele de vedere. Dintre boli, frecvente sunt cele ale radacinilor, cand solul este prea acid. Un remediu eficace este, in asemenea situatii, apa de var. Brocoli poate fi afectata si de mană, caz in care se vor indeparta frunzele bolnave si se va evita umiditatea de pe frunze.Brocoli (Broccoli romanesco)

Se pare ca cea mai rezistenta specie de brocoli este Brassica oleracea botrytis (Broccoli romanesco), originara din Italia, cu o forma foarte interesanta, dar deosebita de cea pe care o stim din comert, fiind alcatuita din inflorescente piramidale, dispuse in spirala. Botanistii au constatat, in cazul acestei specii, existenta unor caracteristici “matematice” – numarul spiralelor cu varfurile inflorescentelor orientate in sesul acelor de ceasornic este egal cu cele orientate invers si numarul fiecarei serii este echivalent cu Sirul lui Fibonacci. Probabil ca natura nu va inceta niciodata sa ne uimeasca prin perfectiunea ei.

In gradina, brocoli nu se simte bine in vecinatatea ridichiilor, nici a capsunilor, in schimb, se impaca foarte bine cu rosiile, cartofii, sfecla rosie, castravetii. Prin urmare, este foarte simplu ca  primavara, in momentul in care va pregatiti gradina pentru a o cultiva cu legume, sa adaugati pe lista preferintelor si brocoli. Va creste ca oricare alta planta (leguma) si gustul ei va fi superior celei pe care o puteti achizitiona din magazin (evident, din import). Cu siguranta, brocoli din gradina personala va fi un produs eco si o sursa de sanatate exceptionala.

Originally posted 2012-10-12 14:56:12.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.