În căutare de soluţii pentru o recoltă cât mai bogată şi, în acelaşi timp, fără chimicale, agricultorii autohtoni au ajuns să importe… bondari. Insectele sunt aduse din Olanda, vin ambalate în stupi speciali şi sunt folosite mai ales în sere şi solarii, pentru polenizare. Un stup conţine între 80 şi 100 de bondari, suficient cât să polenizeze o suprafaţă de 2.000 de metri pătrați.

”Ăsta e un stup vechi, puteţi vedea larvele… şi dacă îl deschid, acolo e o sticlă cu apă cu zahăr înăuntru. Hrană pentru bondari”. Un astfel de stup modern costă 300 de lei şi odată adus în cultură va fi activ timp de 6 până la 8 săptămâni, îndeajuns pentru ca toate florile să fie polenizate. Ciprian Nincu, din oraşul arădean Curtici, a fost unul dintre primii români care au ales să importe bondari. A pornit experimentul în urmă cu patru ani şi se declară mai mult decât mulţumit de performanţele obţinute.

”Ce face un bondar nu poate să facă un om. N-are cum! De ce? Precizia polenizării, timpul, momentul la care face polenizarea. Plus fructele sunt mai ferme. Fără îndoială există şi o creştere a productivităţii, a plantei”, precizează Ciprian Nincu, administrator seră de legume.

Iar calitatea produsului e dublată de cheltuielile mai mici. Polenizarea cu bondari e cu până la 50% mai ieftină decât cea chimică.

”La început, aceşti bondari erau utilizaţi doar în serele foarte mari şi mai ales în serele moderne. În momentul actual tot mai mulţi cultivatori au început să utilizeze aceşti bondari şi în solariile proprii”, afirmă Gheorghe Sima, reprezentant al importatorului.

”Nu, nu sunt agresivi”, – S-a întâmplat să vă înţepe? ”Na, un pic aşa. Puţin”, – Dar când se întâmplă să atace? ”Aşa dacă îi atingi, dar în rest nu au treabă”, spune o culegătoare.

Până la introducerea acestei… tehnologii, polenizarea în sere se realiza chimic, iar fiecare floare era înmuiată manual într-o substanţă specială. Bondarii sunt acum aduşi din Olanda, în condiţii optime de temperatură şi umiditate.

– Cum îi livraţi? Cum trimiteţi bondarii peste tot? ”Îi împachetăm în cutiile alea, de acolo. Le punem mai multe pe un palet (formează un balot) şi le trimitem cu camionul sau avionul la distribuitorii noştrii locali din ţările în care lucrăm”, ne-a declarat Wesley Akkermans, reprezentant al exportatorului olandez.

Bondarii pot fi folosiţi la polenizare şi la culturi în aer liber. Ei s-au dovedit extrem de eficienţi şi la polenizarea pomilor fructiferi, dar şi altor plante de cultură care depind de acest proces.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2014-05-31 20:19:57.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0773 897 010

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.