O familie din satul gorjean Gornăcelu a avut ideea de a creşte chinchile. Animal jucăuş din familia rozătoarelor, chinchila pare mai profitabilă decât creşterea melcilor. Dar fermele de chinchila nu sunt atât de întâlnite precum cele de melci!

Internetul a fost sursa de unde familia Diaconu a preluat ideea creşterii chinchilelor. „Ideea a fost a fratelui meu, care s-a uitat pe internet şi apoi a cumpărat 18 animăluţe, ajungând ca acum să avem 50”, povesteşte Vasile Diaconu. De ceva vreme, acesta, împreună cu soţia, se ocupă zilnic de creşterea şi întreţinerea acestor animale. Începutul a fost destul de greu, dat fiind faptul că nici măcar veterinarul din comună nu prea avea habar de cum trebuie crescute.

PRETENŢIOASE. Având însă documentaţia de pe internet, familia s-a pus pe treabă, pentru ca ferma de chinchila să devină o afacere profitabilă. Astfel au cumpărat „bateriile”, adică acele cuşti în care locuiesc micuţele animale. Preţul acestora nu este unul foarte mic, spune crescă-torul, având în vedere că o astfel de cuşcă, formată din cinci compartimente, este de 15 milioane de lei vechi.

Chinchila sunt animale cu pretenţii. „Trebuie ţinute departe de zgomote şi să aibă o temperatură constantă de 18 grade Celsius iarna şi nu mai mult de 25 de grade vara”, spune Vasile Diaconu. Tocmai de aceea în perioada verii gorjeanul le-a montat un ventilator, iar pentru la iarnă va pune în  funcţiune o centrală pe lignit. „Nu am eu în casă centrală cum a trebuit să cumpărăm pentru acestea. Numai centrala a costat aproape 50 de milioane de lei vechi”, spune crescătorul. Tot pentru confortul animalelor, gorjeanul le pune muzică, deoarece, spune el, le ajută să crească mai repede. Un alt aspect esenţial îl reprezintă curăţenia, care trebuie făcută săptămânal.

BANI. Vasile Diaconu spune că vrea să-şi dezvolte o adevărată afacere din creşterea acestor animale. „Vrem să ducem cât mai departe afacerea asta, pentru că ea reprezintă viitorul copiilor noştri”, spune capul familiei. Pe piaţa internaţională, blana chinchilelor este la mare preţ. La magazinele de animale, acestea costă între 50 şi 200 de dolari.

Directorul Direcţiei Agricole din Gorj, Petre Tomoiu, susţine că în documentele instituţiei nu figurează nici un crescător de chinchile. Pe de altă parte, primarul comunei gorjene Schela, Aristide Şerbănescu, susţine că îi va acorda tot sprijinul fermierului ca acesta să obţină finanţare. Până atunci însă, familia Diaconu din satul Gornăcelu rămâne singura care a avut curajul să dezvolte o fermă de creştere a acestor animale rar întâlnite şi de mare preţ.

NU ÎN MOD TRADIŢIONAL. Pentru a hrăni chinchila, Vasile Diaconu merge regulat în Timişoara, de unde cumpără concentratele de care animalele au nevoie. „Furajele ce au vitamine şi minerale le iau de la o firmă din Timişoara ce le importă din Ungaria”, spune acesta. Mai trebuie precizat că o familie de chinchila nu este alcătuită în mod tradiţional, adică un mascul şi o femelă. Familia are cinci femele şi un mascul – care are libertate totală, plimbându-se de la o femelă la alta. În plus pentru menţinerea unei blăni curate, strălucitoare şi elastice, chinchila are nevoie de o baie în nisip.

,,Începutul a fost destul de greu. Chinchila sunt animale cu pretenţii.Trebuie ţinute departe de zgomote şi să aibă o temperatură constantă de 18 grade Celsius iarna şi nu mai mult de 25 de grade vara. Tocmai de aceea în perioada verii le-am montat un radiator, iar pentru la iarnă voi pune în funcţiune o centrală pe lignit”

Victor Diaconu

,,Le pun muzică, deoarece le ajută să crească mai repede. Nu am eu în casă centrală cum a trebuit să cumpărăm pentru ele. Numai centrala a costat aproape 50 de milioane de lei vechi. Vrem să ducem cât mai departe afacerea asta, pentru că ea reprezintă viitorul copiilor noştri. Pe piaţa internaţională, blana chinchilelor este la mare preţ”

Vasile Diaconu

Jurnalul National din 2007 08 19
de Gabriela Mladin

Originally posted 2012-02-02 19:30:16.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.