Acum, la inceput de toamna, se culege catina, iar boabele portocalii s-au dovedit a fi o mina de aur. De la cultivatori si pana la producatori – cu totii obtin venituri frumoase dupa ce au transformat culturile de catina in afaceri de succes.

Datorita calitatilor ei, catina este folosita in alimentatie, dar si in produse farmaceutice sau cosmetice.

Alexandru Vulpe se ocupa de cultivarea catinei de 35 de ani si a reusit sa obtina un soi nobil, Mara, de 4 ori mai bogat in vitamine decat cel salbatic. In urma cu trei ani si-a investit economiile intr-o cultura de 18 hectare la 20 de km de Arad, dar nu se ocupa doar de productia de fructe.

Alexandru Vulpe, cultivator: „Producem 700.000 – 800.000 de fire de catina bune de plantat. Are calitati gustative, olfactive, iar Mara a depasit pretul de 1.7-1.8 euro pe kg.”

In acest an, din ferma aradeanului vor pleca in strainatate aproape 100 de tone de catina.

Aceste bobite de catina contin de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele, iar cei care le consuma in mod obisnuit sunt feriti iarna de raceli.

Pentru un hectar de catina, investitia este de aproximativ 10.000 de euro, dar in 2-3 ani, dupa ce apar primele fructe, banii se recupereaza.

Iar in Bistrita Nasaud, cu 400.000 de euro, Iacob Rosca a pus pe picioare o fabrica in care prelucreaza catina adusa din toata tara: „Ajunge in faza uscata, dupa care se macina si pe urma se baga la extractie in rezervoare. Si de aici incepe procesul de extractie uleiului de catina, care dureaza 24 de ore.

Datorita proprietatilor ei benefice, catina este folosita in in alimentatie, dar si in produse farmaceutice sau cosmetice.

Iacob Rosca, inginer chimist: „Uleiul este un produs de baza introdus in multe unguiente, pentru plaja, tratarea pielii. Contine peste 32 de vitamine”

Dintr-o tona de catina se extrag 25 de litri de ulei, iar un litru se vinde cu aproximativ 130 de euro.

Citeste si

Originally posted 2013-09-17 11:47:58.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.