Primim comenzi pentru Aronia Nero, arbusti cu inaltimea aprox. 35 cm, pret 25 lei, tva inclus. Livrarea se face in luna octombrie 2012, costul transportului prin Posta 7 lei, prin curierat rapid 25 lei. Pentru comenzi sunati la tel. 0720 530 224, trimiteti email la info@amorebio.ro sau comandati din magazinul www.amorebio.ro/magazin

Aronia (Aronia melanocarpa) este fructul unui arbust inrudit cu macesul si face parte din familia Rosacae. Fructul este mic, de culoare neagra si are gust amar si astringent.

Fructele, de fapt superfructele, au un continut foarte mare de antioxidanti, mult mai mare decat afinele (de 15 ori mai mare), merisorul sau rodiile.  Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul)!

Continutul in vitamina P al fructului de aronie este mai ridicat decat in orice alt fruct (vitamina P ajuta la fixarea vitaminei C in organism). Fructul de aronie contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii.

Datorita proprietatilor ei, aronia a fost introdusa in dieta cosmonautilor rusi in anul 1959.

Exista doua specii de aronia, una cu fructe de culoare inchisa violet-negru (scorus negru) si alta cu fructe rosii.

Aronia a fost adusa in Europa din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1000-1200m, pe soluri umede si acide. Este un arbust rezistent, atat la frig pana la -30 grade C cat si la boli.

Aronia este un fruct antioxidant la un pret mult mai scazut decat alte fructe care au aceleasi proprietati. Si in plus se poate cultiva in tara noastra.

Utilizari

Fructele de aronia contin in cantitati mari vitamine si minerale, de aceea ele sunt folosite in prevenirea si tratarea mai multor boli: bolile copilăriei, boli ale ficatului şi vezicii biliare, inflamaţii ale stomacului, alergii, boli de piele şi chiar radiatii (Albrecht et Al.. 1995). De asemenea in tratarea tensiunii arteriale.

Fructele le putem usca usor acasa, daca le punem la uscat pe o hartie, intr-un strat subtire. Fructele uscate pot fi puse in timpul iernii in apa si apoi folosite la prajituri la fel ca fructele proaspete. Din fructele uscate se poate face de asemenea si ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine vor fi distruse. De aceea, cel mai indicat pentru mentinerea proprietatilor fructelor este sucul de aronia.  Sucul de aronia este indicat sa se bea inainte de masa, cu 20-30 minute, cate 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile (necesarul zilnic de vitamina P este de 50-100mg).

Fructele pot si folosite la prajituri, asa cum se folosesc si alte fructe de padure sau putem face dulceata sau gem. De asemenea se poate face suc (care poate consumat simplu sau il amestecam cu apa sau cu alt suc de fructe), nectar, iaurt cu fructe. Si chiar vin. Vom reveni cu retete cu aronia!

Din fructe se extrage un pigment puternic care este folosit in industria alimentara.

Descrierea arbustului

Inflorirea este in luna mai si dureaza aproximativ 10 zile. Florile sunt polenizate de albine, dar polenizarea realizata de vant ar trebui sa fie posibila (Friedrich, Schuricht 1985). In prezent ele sunt considerate ca fiind autofertile.
Fructele se coc in luna august. Dupa ce sunt culese, ele pot fi pastrate aproximativ doua saptamani in conditii  normale de depozitare (15-20 grade C si umiditate 80%) – Friedrich, Schuricht 1985. In fosta URSS: fructele de aronia erau pastrate pana la 8 saptamani la o temperatura de 10 grade C.
Un arbust matur produce intre 10-17 kg de fructe/tufa.
Durata de viata a acestor arbusti este de aproximativ 20 de ani (Friedrich, Schuricht 1985).

Fructele

Fructele de aronia contin antociani, care le face deosebit de importante pentru industria alimentara  (colorant alimentar).
Conţinutul de vitamine este de asemenea foarte mare (Albrecht 1996). Deci, 100 g de fructe de aronia sunt suficiente pentru a acoperi numai cerinţa de acid folic (Albrecht et Al.. 1993). În plus, ele conţin, de asemenea, o multime de vitamine si minerale (Albrecht 1996), în principal fier (Albrecht et Al.. 1993) şi iod.

Desi in informatia gasita pe internet se spune ca fructele proaspete nu au gust placut deoarece sunt amare si astringente, inginerii horticoli care cultiva in Romania aronia au spus ca fructele au un gust placut. Este posibil ca aceasta sa se datoreze si climei mult mai placute si a soarelui de la noi.
Randamentul de suc din fructe este de 75-80%.

Beneficii

  • Normalizeaza tensiunea sanguina
  • Teste clinice au aratat efectul aroniei in hipertensiune daca au fost baute 60 ml de suc de aronia de 3 ori pe zi. Previne si trateaza diferite boli cardio-vasculare. Sustine elasticitatea si normalizeaza permeabilitatea vaselor sanguine.
  • Scade nivelul hormonilor de stres.
  • Rezultate in tratamentul cancerului.
  • Efect in radiatii datorita continutului in flavonoide (este indicat celor care folosesc in exces calculatorul, telefonul mobil, televizorul).
  • Antioxidantii puternici distrug radicalii liberi care afecteaza membranele celulelor si continutul celulelor.
  • Efect tonic general: cresc vitalitatea, ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii, stimuleaza regenerarea musculara si osoasa, imbunatateste metabolismul.
  • Proprietati antiseptice: remediu puternic in raceli, previne infectiile virale si bacteriene.
    Continutul mare de iod este benefic cresterii copiilor precum si in bolile datorate lipsei de iod.
  • Efect antihistaminic: benefic in diferite tipuri de alergii. Efect de purificare al sangelui, de neinlocuit in dietele de purificare.
  • Benefic pentru copii, diabetici, atleti, pacientii care urmeaza un tratament complex.

sursa

Originally posted 2012-10-04 00:13:50.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.