Zonele de productie cele mai propice sunt Cluj, Mures, Baia Mare, Salaj. Agrisul prefera zone mai racoroase cu temperaturi medii anuale de 8-8,5 °C, cu precipitatii de 700 mm anual si pe soluri cu textura mijlocie cu reactie acida sau slab acida (pH 4,8-5,2). Iarna rezista la -32 °C. Este destul de intalnit in flora spontana atat in Europa cat si in Asia si America de Nord si Centrala. La noi este cunoscut indeosebi in ferme de productie sau statiuni de cercetare.

Sortimentul este format din soiuri straine adaptate conditiilor din tara noastra cum sunt Careless, White Smith, Mauress precum si din soiuri create la noi cum ar fi Rezistent de Cluj, Zenit si Somes.Toate soiurile de agris sunt autofertile.

Fondul de germoplasma cuprinde 14 soiuri create la Cluj si 30 de soiuri si selectii create la ICPP Pitesti.

Recoltarea se face in iunie, la o singura interventie, atunci cand pulpa se inmoaie. Agrisul se multiplica prin butasi verzi iar altoirea se face cand se doreste obtinerea de arbusti cu trunchi de 25-50 cm. Ca portaltoi se foloseste specia de Ribes aureum.

Plantatiile de agris se amplaseaza pe terenuri cu expozitie sudica, plantarea efectuandu-se toamna sau primavara, in gropi de 20-30 cm dispuse la distanta de 1-1,2 m pe rand si 2,5-3 m intre randuri. Tufele se dezvolta in 3-4 ani, iar taierile de fructificare constau in eliminarea tulpinilor imbatranite, productiile fiind de 4-6 kg/tufa, respectiv 12-15 t/ha.

Se foloseste gunoiul de grajd – 30 t/ha dar si 40 -80 kg/ha N, 50-80 kg/ha P2O5 si 80-120 kg/ha K2O.

Se utilizeaza erbicide ca Simazin (2-5 kg/ha si Roundup 1,5 l/ha).

Bolile si daunatorii sunt mai putini decit la alte culturi iar tratamentele se fac cu substante care sunt avizate de comunitatea europeana.

Valoarea alimentara este mare continand vitamina C 34 mg %, zahar total -10%, potasiu, calciu, magneziu, substante pectice.

Originally posted 2012-10-06 10:29:26.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.