Skip to main content

CUM POT TRECE DE LA AGRICULTURA CONVENŢIONALĂ LA AGRICULTURA ECOLOGICĂ?

PASUL I să cunosc legislaţia în vigoare în România Tabel 3: Legislaţia României privind agricultura ecologică Nr. crt. Act legislativ Prevederi 1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 din 17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 172/21.IV.2000 modul de producţie ecologică a produselor agricole şi indicaţiile înscrise […]

CE FACE UN PRODUCATOR ÎN AGRICULTURA ECOLOGICĂ?

Un agricultor „convenţional” poate deveni practicant al agriculturii ecologice după o anumită perioadă tranzitorie, numită „conversie”. În această perioadă agricultorul trebuie să înceapă să aplice principiile producţiei ecologice. Perioada de conversie este de doi ani, înainte de semănat în cazul culturilor anuale şi de trei ani în cazul culturilor perene, cu excepţia păşunilor. Fertilitatea terenurilor […]

CE ESTE AGRICULTURA ECOLOGICĂ?

Agricultura ecologică urmăreşte obţinerea de alimente prin metode de cultură care respectă mediul înconjurator, adică excluzând utilizarea pesticidelor şi îngrăşămintelor chimice de sinteză. Ce presupune agricultura ecologică? reciclarea materiei organice naturale rotaţia culturilor respectarea bunăstării animalelor respectarea unui echilibru între microorganismele care populează solul Ce metode şi tehnici sunt specifice agriculturii ecologice? fertilizarea solului cu […]

Cum vă înfiinţaţi o plantaţie pomicolă

Cum vă înfiinţaţi o plantaţie pomicolă

Costul ridicat al investitiei in pomicultura, impune amplasarea livezii de pomi in zonele unde specia sau soiul vor intalni maximul de conditii naturale pentru crestere si rodire: – se vor alege terenurile cu soluri fertile, de preferat cu textura mijlocie, lutoasa, luto-nisipoasa si chiar nisipoasa, permeabile, mijlocii pana la profunde, cu pH cuprins intre 4,7 […]

Sarea iodată ne omoară? Ce solicită Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică cere Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-o scrisoare deschisă, să modifice legislaţia potrivit căreia vânzarea sării normale în magazine şi utilizarea ei în industria alimentară este interzisă. Specialiştii spun că, folosind doar sare iodată, riscăm să dezvoltăm alergii sau chiar cancer tiroidian. De la […]

O toxină într-atât de periculoasă încât cauzează defecte în nou născuți, e folosită în România – guv

O toxină într-atât de periculoasă încât cauzează defecte în nou născuți, e folosită în România – guvernul tace mâlc.

Ce toxină? De ce ar trebui sa fim cu totii familiari cu implicarea fostului Ministrul al Agriculturii, Valerian Tabara, in compania Monsanto, in interesul careia a actionat chiar si dupa ce a preluat conducerea Ministerului Agriculturii, prin promovarea culturilor de soia modificata genetic? E simplu: Ne afecteaza sanatatea si binele in mod direct si voi […]

Paulownia este arborele minune al energiei regenerabile

Paulownia este arborele minune al energiei regenerabile

Arborele Paulownia, copacul cu cea mai rapidă creștere din lume, este o mină de aur pentru investitori şi poate aduce câștiguri financiare foarte mari. La Huedin va fi construită o fabrică care va produce energie regenerabilă, termică şi electrică, folosind drept combustibil rezidurile arborelui Paulownia. Costurile înfiinţării culturilor de Paulownia şi a îngrijirii lor ajung […]