PASUL I să cunosc legislaţia în vigoare în România Tabel 3: Legislaţia României privind agricultura ecologică Nr. crt. Act legislativ Prevederi 1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 din 17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 172/21.IV.2000 modul de producţie ecologică a produselor agricole şi indicaţiile înscrise […]
CE FACE UN PRODUCATOR ÎN AGRICULTURA ECOLOGICĂ?
Un agricultor „convenţional” poate deveni practicant al agriculturii ecologice după o anumită perioadă tranzitorie, numită „conversie”. În această perioadă agricultorul trebuie să înceapă să aplice principiile producţiei ecologice. Perioada de conversie este de doi ani, înainte de semănat în cazul culturilor anuale şi de trei ani în cazul culturilor perene, cu excepţia păşunilor. Fertilitatea terenurilor […]
CE ESTE AGRICULTURA ECOLOGICĂ?
Agricultura ecologică urmăreşte obţinerea de alimente prin metode de cultură care respectă mediul înconjurator, adică excluzând utilizarea pesticidelor şi îngrăşămintelor chimice de sinteză. Ce presupune agricultura ecologică? reciclarea materiei organice naturale rotaţia culturilor respectarea bunăstării animalelor respectarea unui echilibru între microorganismele care populează solul Ce metode şi tehnici sunt specifice agriculturii ecologice? fertilizarea solului cu […]
Cum vă înfiinţaţi o plantaţie pomicolă
Costul ridicat al investitiei in pomicultura, impune amplasarea livezii de pomi in zonele unde specia sau soiul vor intalni maximul de conditii naturale pentru crestere si rodire: – se vor alege terenurile cu soluri fertile, de preferat cu textura mijlocie, lutoasa, luto-nisipoasa si chiar nisipoasa, permeabile, mijlocii pana la profunde, cu pH cuprins intre 4,7 […]
Sarea iodată ne omoară? Ce solicită Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică
Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică cere Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-o scrisoare deschisă, să modifice legislaţia potrivit căreia vânzarea sării normale în magazine şi utilizarea ei în industria alimentară este interzisă. Specialiştii spun că, folosind doar sare iodată, riscăm să dezvoltăm alergii sau chiar cancer tiroidian. De la […]
15% din suprafaţa agricolă a Romaniei se află in posesia străinilor
România este pe primul loc în Europa şi pe locul 10 în lume după procentele de teren agricol controlat de companiile cu capital străin. Investitorii de peste hotare deţin, prin intermediul firmelor româneşti, circa 1 milion de hectare, adică 15% din suprafaţa cultivată a ţării. Chiar şi aşa, preţul pămîntului românesc este încă de 3 […]
O toxină într-atât de periculoasă încât cauzează defecte în nou născuți, e folosită în România – guv
Ce toxină? De ce ar trebui sa fim cu totii familiari cu implicarea fostului Ministrul al Agriculturii, Valerian Tabara, in compania Monsanto, in interesul careia a actionat chiar si dupa ce a preluat conducerea Ministerului Agriculturii, prin promovarea culturilor de soia modificata genetic? E simplu: Ne afecteaza sanatatea si binele in mod direct si voi […]
Tendinta urbana: Cultivarea proprie a alimentelor
Stam la oras, nu avem gradina sau daca avem pamant nu avem timp sa il cultivam. Piata este sursa cea mai “sanatoasa”, daca preferi sa nu cumperi de la supermarket, unde anotimpurile nu mai exista. Graba te impinge sa sari peste principiile de viata si sa accepti alimente mai fara gust, stropite, mai scumpe etc. […]
Paulownia este arborele minune al energiei regenerabile
Arborele Paulownia, copacul cu cea mai rapidă creștere din lume, este o mină de aur pentru investitori şi poate aduce câștiguri financiare foarte mari. La Huedin va fi construită o fabrică care va produce energie regenerabilă, termică şi electrică, folosind drept combustibil rezidurile arborelui Paulownia. Costurile înfiinţării culturilor de Paulownia şi a îngrijirii lor ajung […]
Inul şi cânepa pentru fibră – fişa tehnică
Informatii de baza privind piata produsului Date generale despre produs Inul pentru fibra (Linum usitatissum) Importanta inului pentru fibra consta in multiplele întrebuintari ale fibrelor cat si ale produselor lui secundare- samanta, turtele, puzderiile, pleava, etc. Fibrele de in sunt rezistente la rupere, la putrezire, si au finete, elasticitate si luciu matasos foarte apreciat. Din […]