Fermierii avangardişti au găsit o cale de a desprinde agricultura de industria imobiliară şi îşi pot face astfel producţiile să nu mai depindă de capriciile naturii. Ei nu mai au nevoie de pământ pentru a cultiva, pentru că au început să investească în ferme hidroponice sau aeroponice. Tehnologiile de Agricultură fără pământ le permit să îşi dezvolte plantanţia în bazine cu apă sau în tuburi cu aer, care permit plantelor să se dezvolte mai repede, mai bine şi în orice perioadă a anului. Producţia este deci mult mai mare, dar treaba nu este neapărat mai uşoară şi nici ieftină.

Agricultură fără pământ: noul concept de producţie agricolă a ajuns în RomâniaAgricultura hidroponică pare o noutate pentru România, cu toate că multe dintre produsele din supermarket sunt crescute astfel. În zone precum Statele Unite ale Americii, Japonia, Olanda, Franţa, Marea Britanie sau Israel, acest tip de agricultură este aplicat pe scară largă deja, fiind noul val în industrie. În întreaga lume există deja milioane de hectare de culturi hidroponice.

„Culturile hidroponice presupun creşterea plantelor în soluţii nutritive, nu pe sol, cu ajutorul unei aparaturi complexe care distribuie automat nutrienţi lichizi, cu o concentraţie predeterminată în funcţie de specificul fiecărei culturi. Se pot cultiva astfel fructe, legume, furaje, plante medicinale şi flori”, declară Soriana Tudose, manager Agro-Business.

Plantarea se poate face în vată minerală, nisip, argilă, poliuretan şi multe altele

Plantele sunt înrădăcinate într-un mediu la alegerea agricultorului. Vata minerală este una dintre cele mai folosite în acest sens, dar se mai pot utiliza şi pietrişul, nisipul, cuarţul, perlitul, argila expandata, poliuretan şi multe altele. Chiar dacă este vorba despre un material de susţinere natural sau obţinut industrial, important este ca acesta să permită rădăcinilor să respire, să reţină soluţia şi să nu interacţioneze cu diferiţi compuşi ai substanţelor nutritive.

„Materialul în care se face înrădăcinarea este umezit la intervale fixe de timp cu soluţia nutritivă, care trebuie să aibă în compoziţie toate elementele pe care plantele le extrag din sol, în mod normal. Calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fie, toate mineralele şi oligoelementele găsite în natură sau pe care fermierii le aplică prin îngrăşăminte, la rădăcina plantei crescută în sol” arată Marcel Florescu, manager Ecoponica.

Pentru a distribui apa cu nutrienţi la toate plantele, se foloseşte un aparat cu altrasunete, care stimulează plantele să absoarbă cât de mult lichid se poate. Astfel, plantele se dezvoltă mult mai repede, fără să depindă de vreme şi nici măcar de soare, lumina artificială adecvată fiind suficientă. Cei care se ocupă cu acest tip de agricultură trebuie să ştie însă că nu există o reţetă standard de hrănire a plantelor, aceasta se personalizează în funcţie de specie, de faza vegetaţiei şi în concordanţă cu temperatura şi mediul ambient.

„Dat fiind faptul că nu sunt supuse capriciilor naturii, plantele crescute astfel se dezvoltă mult mai frumos şi au o calitate superioară produselor agricole. Nu se folosesc îngrăşăminte chimice, nu este nevoie de pesticide şi plantele cresc de două ori mai repede decât în sol. Nu se poate ajunge nici la fenomenul de oboseală a solului, astfel încât se pot obţine chiar mai multe recolte pe an”, continuă Soriana Tudose.

Culturile hidroponice folosesc doar 10% din cantitatea de apă necesară culturilor tradiţionale

Unul dintre marile avantaje ale agriculturii hidroponice este faptul că se fac economii uriaşe la consumul apei: se utilizează cu 90% mai puţin decât la culturile tradiţionale. Unele aparate permit chiar reciclarea apei folosite. O alternativă la agricultura hidroponică este cea aeroponică. Acest lucru presupune că fermierul introduce rădăcinile plantelor în interiorul unor tuburi de plastic, în care se pulverizează soluţia nutritivă. Ambele alternative la agricultura tradiţionale au însă dezavantajul de a consuma foarte mult curent electric.

„Plantele crescute astfel nu au sisteme de autoreglare, deci plantele sunt sensibile la variaţiile de temperatură. Astfel, sunt necesare sisteme sofisticate de aerisire şi reglare a temperaturii. Datorită acestor costuri mari iniţiale şi a costurilor mici la vânzare, amortizarea este un proces mai îndelungat”, continuă Marcel Florescu.

Tehnica agriculturi hidroponice datează din cele mai vechi timpuri, descoperirea ei fiind atribuită aztecilor. De asemenea, populaţia din zonele muntoase din Peru îşi cultivau legumele pe apă sau nămol, iar gospodăriile tradiţionale din China folosesc şi azi tehnicile milenare ale culturilor pe pietriş.

 Publicat: 09 iun 2014 | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro

CITEŞTE ŞI: În agricultură, o idee bună aduce venituri triple

 

Originally posted 2014-06-11 07:27:49.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI