După o scădere de peste 20% față de anul anterior, în 2013 acest sector a reușit să înregistreze o creștere de aproape 12%, având o contribuție semnificativă în PIB României, reușind în același timp să mențină economia pe plus.

Conform celor mai recente rapoarte ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), economia țării va înregistra o creștere reală de 2,2%, de la 587,5 mld. lei la 625,6 mld. lei.

Sectorul care a consemnat cea mai mare creștere, conform prognozei de toamnă realizată de CNP, este AGRICULTURA (+11,9%). Pe locul secund, în funcție de creșterea anuală, se află industria (+3,9%), fiind urmată de servicii (+1,4%) și construcții (+1%).

Anul trecut, economia a fost salvată de servicii, singurul sector care s-a aflat pe plus (4,8%), celelalte fiind toate pe minus: agricultură (-21,6%), industrie (-1%) și construcții (0,3%). În același timp, impozitele nete pe produs s-au aflat anul trecut pe plus (2,6%), întimp ce pentru acest an, experții de la CNP se așteaptă la o scădere de 1,6%.

Așa cum se poate observa din cele menționate mai sus, economia României a fost salvată de agricultură, ceea ce arată adevărata față a economiei: un an agricol bun poate salva economia, un an agricol prost aruncă economia pe minus dacă celelalte sectoare nu pot amortiza mare parte din cădere. De exemplu, anul trecut, atunci când PIB-ul a fost cu 0,7% mai mare față de anul anterior, agricultura a consemnat o scădere semnificativă de peste 20 de puncte procentuale.

Cum ar arăta economia în 2013 cu an agricol prost

Ceea ce se poate observa este faptul că dacă în 2013 se înregistra un an agricol prost, economia ar fi fost pe minus. Acest fapt poate fi observat cu ușurință dacă ne uităm la ceilalți indicatori precum: impozite nete pe produs (-1,6%), consumul final (+0,3%)- susținut în principal de consumul gospodăriilor și nu de cel al administrației publice (0%).

O creștere importantă este consemnată și la exporturi (+6,9%), de la 45,07 miliarde de euro la 48,20 miliarde de euro. Atunci când vine vorba de veniturile populației, din progrnoza de toamnă se poate observa o creștere de 5,8% a câștigului salarial mediu net, de la 1.507 lei la 1.594 de lei. Astfel câștigul salarial real este cu doar 1,6% mai mare față de anul anterior, în situația în care media anuală a indicelui prețurilor de consum este de 4,1%.

Sursa: www.capital.ro – 11.11.2013


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340