afaceri criza ioan iovAfaceri criza

O pastravarie intr-o zona turistica si cativa stupi de albine „unsi” cu un marketing de calitate sunt exemple de afaceri care nu se impiedica de criza economica.

Ioan Iov este un targovistean care a lucrat o viata in constructii. Probabil ca asta ar fi facut si acum, daca nu ramanea somer si nu era nevoit sa gaseasca o solutie pentru a-si face viata mai usoara. Rabdator, ingenios, a reusit sa intocmeasca un plan de afaceri si sa obtina fonduri europene pentru a-si deschide o pastravarie intr-o zona intesata de pensiuni turistice. Rezultatul? Cele noua tone de peste pe care le-a produs anul trecut nu au fost suficiente pentru cererea pe care a avut-o.

La cateva sute de kilometri distanta, in Prahova, un alt antreprenor a reusit sa indulceasca criza economica cu un business cu miere de albine. Si-a botezat produsul „miere sincera” si il vinde la targuri, la comanda, chiar si romanilor din strainatate.

 

Pastravarie cu bani de la UE

Timp de 32 de ani, Ioan Iov a lucrat in constructii. Nu se vedea facand altceva, atat era de indragostit de meseria sa. Si totusi, acum le da dambovitenilor lectii privind cresterea pastravului, desi nu a urmat decat un curs de scurta durata la Brasov. Intreprinzatorul a construit la poalele Bucegilor, in comuna Moroeni, o pastravarie cu o capacitate de 18 tone de peste anual. Este singura unitate de acest fel care functioneaza in judetul Dambovita.

Dl. Iov ne-a povestit ca totul a inceput ca un hobby. In 2007 a hotarat sa amenajeze cateva bazine unde sa creasca pastrav pentru consumul familiei. Pasiunea s-a transformat intr-un job in toata regula, dupa ce a fost trimis in somaj.

La inceput, damboviteanul s-a folosit de economiile pe care le avea. Dupa doi ani, a aflat ca Uniunea Europeana finanteaza proiecte piscicole si, cum nu mai avea resurse, s-a hotarat sa incerce. „Contractul pentru modernizarea fermei piscicole pe care o infiintasem l-am semnat in august 2010 si l-am derulat in sase luni. Valoarea acestuia a fost de 100.000 de euro, din care 40% – contributia mea si 60% – fonduri europene nerambursabile. Bine, daca adaugam cheltuielile neeligibile, ajungem la paritate, 50-50”, povesteste Ioan Iov.

A vrut sa abandoneze proiectul

Birocratia a fost la un pas sa-l opreasca. De mai multe ori chiar! Fiind un luptator, intreprinzatorul din Moroeni a invins insa toate barierele. „Din cauza numarului extrem de mare de documente care mi s-au cerut, am vrut sa abandonez totul, dar, facand proiectul, platind consultanta, cheltuind niste bani, a trebuit sa merg inainte si nu regret. Indiferent de greutati, as recomanda si altora sa investeasca in piscicultura.

Trebuie totusi sa se inarmeze cu rabdare si sa le placa activitatea in acest domeniu”, spune Ioan Iov. Din fericire, Ioan Iov are suficienta clientela pentru intreaga cantitate de peste, ceea ce inseamna ca-i va fi usor sa atinga indicatorii economici din planul de business pentru care a obtinut finantarea. A avut comenzi chiar mai mari decat a putut produce, fiindca abia anul acesta va atinge capacitatea maxima a pastravariei. In 2011, a reusit sa vanda noua tone de peste.

Doar doi angajati

Ioan Iov este genul de persoana careia nu-i place sa se multumeasca cu putin. Vrea ca totul sa mearga struna. Lucrarile in pastravarie le realizeaza doar cu doi angajati, care au la dispozitie numeroase utilaje. „Pastravarul trebuie sa verifice debitul apei pentru a nu aparea probleme la alimentare, sa urmeze programul de distribuire a hranei pe care-l fac eu, pe ore si cantitati, sa elimine pestii morti si sa-i sorteze. O alta activitate priveste curatarea bazinelor, atunci cand livram pestele”, spune dambovi­teanul.

Intreprinzatorul pune acum in practica o idee noua in judetul Dambovita, inspirata din ceea ce a vazut in tarile occidentale. A construit niste bazine-tip din lemn cu ajutorul carora hotelierii, in special cei din zona montana, sa-si asigure pastrav proaspat pentru turisti. Singura conditie este sa dispuna de o sursa de apa curenta.

„Daca au asigurat un debit de 100-120 de litri de apa pe minut, o cabana poate sa-si achizitioneze un astfel de bazin si ii duc pestele la 200-250 de grame, iar ei scot apoi pastravul la cerinta clientilor. Investitia costa cam 40 de euro/metru cub de apa”, ne-a explicat Ioan Iov. Spera ca inovatia sa aduca un suflu nou in turismul montan dambovitean si nu numai. Deja a luat legatura cu pensiunile din Bucegi si crede ca va avea succes si mai departe de casa lui.

„Din cauza numarului extrem de mare de documente care mi s-au cerut, am vrut sa abandonez totul. A trebuit sa merg inainte si nu regret.”

„Indiferent de greutati, as recomanda si altora sa investeasca in piscicultura. Trebuie totusi sa se inarmeze cu rabdare si sa le placa activitatea in acest domeniu.”

Ioan Iov antreprenor

Apicultorul vedetelor

Mierea lui Constantin Bozga a ajuns in Spania, Argentina si Brazilia Foto: Alex Policala

Constantin Bozga s-a apucat de apicultura in urma cu 29 de ani, iar natura a fost principala sa ocupatie de cand se stie. „Am crescut viermi de matase, porumbei, iepuri si am studiat cu multa atentie florile si plantele. Apicultura a venit ca un pas firesc. Mi-am cumparat sase familii de albine si m-am ocupat exclusiv de ele din acel moment”, spune apicultorul din comuna Scorteni, judetul Prahova.

afaceri criza Constantin Bozga

In mod surprinzator, nu a mostenit stupii si pasiunea din familie. „Valea Prahovei este o zona cu traditie in apicultura, dar niciuna dintre rudele mele nu s-a ocupat de albine pana la mine. Am un baiat deja mare, are 37 de ani si nu cred ca imi va calca pe urme, dar al doilea copil, facut mai la batranete, sper sa duca mai departe traditia inceputa de mine. Are 8 ani acum”, povesteste Constantin Bozga, cu multa dragoste, despre copiii si albinele sale.

Nu s-a gandit niciodata sa renunte, chiar daca se mai supara cand este intepat de albine. „Se mai intampla accidente si spui ca te lasi, dar cand pasiunea este foarte mare, mergi mai departe. Nimic nu se compara cu mirosul care iese din stupi dupa iernat. Un amalgam de parfumuri de flori iti invadeaza sufletul si mintea”, spune barbatul.

Preferat de vedete

„Mostenirea” apicultorului numara acum peste 60 de stupi, peste 2-2,5 tone de miere produsa anual, dar mai ales un renume care l-a facut preferatul multor vedete din Romania. Personal, sau prin intermediul altor persoane, mierea dulce, parfumata si 100% naturala ajunge sa fie consumata de Marius Teicu, Veta Biris si Mioara Velicu.

„Cred ca nimic nu este mai satisfacator decat faptul ca produsele tale sunt atat de bune incat oamenii le prefera in locul oricaror altora. Domnului Teicu ii trimit miere printr-un amic. Mi se mai intampla sa fiu la targuri prin tara si sa concerteze si Veta Biris. La finalul cantarii, dansa vine direct la raionul meu pentru a cumpara miere”, spune prahoveanul. Asa se intampla si cu Mioara Velicu.

Si multi alti oameni, de pe toate continentele, i-au gustat produsele si au devenit clienti fideli. „Ambasadori” ai stupilor au fost romanii care au ajuns peste hotare si care au dat prietenilor sa guste mierea romaneasca. „Sunt bucuros ca oameni din Spania, Argentina sau Brazilia, chiar si din Asia se indulcesc cu mierea mea de salcam, de rapita sau de tei”, povesteste apicultorul.

Mierea sincera

„S-a intamplat, la un interviu, sa fiu intrebat de mierea mea. Am spus ca este una sincera, totul este natural”, a spus Constantin Bozga.

Adevarul

Originally posted 2012-03-05 08:00:43.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.