Pomii sunt plantaţi pentru 20-30 de ani. Ocupă teren, cer timp şi bani, dar în jurul casei îmbină armonios plăcutul cu utilul, iar plantaţiile sunt investiţii profitabile. Obţinerea rezultatelor dorite impune respectarea cerinţelor privind plantarea şi întreţinerea pomilor.

Ce plantăm?

  • pomi din pepiniere autorizate;
  • soiuri înscrise pe lista oficială, care răspund cerinţelor de valorificare şi de producţie, au asigurată polenizarea şi adaptate zonei.

La ce distanţă plantăm?

Distanţele minime între rânduri şi pomi pe rând la soiurile şi portaltoii utilizaţi în România sunt: vişin, păr altoit pe gutui, gutui, piersic -4/3 m; prun, păr altoit pe păr – 4,5/3,5 m, cais 5/4 m, cireş 6/5 m. La mărul altoit pe portaltoi slabi (M9)- 3/1,5 m, iar la cel altoit pe portaltoi mijlocii (M16)- 3,5/2,5 m. La nucul altoit – 10/8 m, iar cel nealtoit – 12/10 m.

Distanţele se măresc cu 0,5 – 1 m la soiurile viguroase, pe soluri fertile, în condinţii de irigare, şi la pomii cu coroane libere, nepalisate.

Epoca de plantare

Este recomandată plantarea de toamnă şi în ferestrele (când solul este dezgheţat, chiar acoperit cu un strat subţire de zăpadă).

Rădăcinile intră în contact strâns cu solul, devin active şi pomii pot câştiga în primul an un avans de creştere de 25 – 30% faţă de cei plantaţi primăvara.

Toamna se impune muşuroirea la 30 cm pentru protecţia de îngheţ a rădăcinilor şi bazei tulpinei. Împotriva rozătoarelor, pomii se învelesc cu folie, hârtie, dacă nu este împrejmuită plantaţia. Se pot realiza cilindri largi din plasă de rabit demontabili şi neutilizabili.

Plantarea de primăvară cu cât este mai întârziată impune udatul mai susţinut, crescând costurile.

Pregătirea terenului

Se marchează locul fiecărei gropi cu uun pichet (ţăruş), pentru alinierea perfectă a pomilor. Pichetul poate rămâne ca tutore dacă are 60-80 cm la suprafaţa solului şi este gors de 5-6 cm. Pomul după plantare se leagă de tutore cu sfoară groasă, în forma cifrei „8”. Rândurile se orienteză spre nord-sud.

Pichetajul se face deviat cu 15-30 cm faţă de locul final de plantare a pomilor. Gropile se vor face de aceeaşi parte a picheţilor, iar pomii se vor planta la aceeaşi distanţă de pichet, rezultând alinierea iniţială, fără o altă măsurătoare.

Săpatul gropilor

Pe terenuri fertilizate şi desfundate vor avea laturile de 40/40 cm şi adâncimea de 40 cm. Pe terenuri unde nu s-a făcut fertilizarea dimensiunile vor fi de 60/60 laturile şi adâncimea de 60 cm.

Pe terenuri ne desfundate, cu fertilitate scăzută, gropile pot ajunge la 100/100 cm şi 60-70 cm adâncime. La săpatul gropilor pământul fertil din orizontul de suprafaţă se separă şi va reveni la fundul acesteia amestecat cu îngrăşămintele. Pământul mai puţin fertil va fi împrăştiat pe intervale, în denivelări, sau utilizat la formarea microteraselor pe terenurile în pantă. Pentru umplerea gropii se va folosii pământ fertil din împrejurul acesteia. Pe soluri slab fertile gropile se umplu în întregime cu pământ fertil de împrumut (adus din alt loc). În acest mod gropile se pot executa cu câteva zile înainte de plantare.

Pregătirea pomilor pentru plantare

  • se fasonează rădăcinile prin înlăturarea cu un foarfece ascuţit a porţiunilor vătămate, a vârfurilor zdrobite de la scosul pomilor. Se scurtează rădăcinile groase la 25 -30 cm, iar cele subţiri (sub 3 mm) la 7-8 cm.
  • se execută mocirlirea, după fasonare, prin introducerea rădăcinilor într-un amestec egal de pământ galben cu balegă proaspătă de vacă şi apă atât cât mocirla  să adere pe rădăcini în strat subţire. Pentru dezinfecţie apa folosită la mocirlă va fi o soluţie cu sulfat de cupru 2% sau Captadin 1%.

Plantarea propriu-zisă

  • se trage în groapă pământul fertil şi se amestecă cu îngrăşământul (dacă nu s-a aplicat la desfundare);
  • se recomandă 10-15 kg gunoi putred şi 100-150 g complex NPK 15:15:15. O treime din acestă doză se opreşte pentru suprafaţă. Se calcă pământul. Se lasă din groapă spaţiu cât să încapă rădăcinile pomului.
  • se aşează  pomul în groapă astfel ca adâncimea de plantare să fie aceeaşi la care a fost pomul în pepinieră, cu 3-5 cm mai sus, ţinând cont de tasarea ulterioară. Punctul de altoire rămâne deasupra nivelului solului pentru a se evita pornirea rădăcinilor din altoi;
  • se răsfiră rădăcinile cu mâna în toate direcţiile, se dă pământ bine mărunţit care să  pătrundă printre rădăcini, ca după acoperirea cu pământ şi călcat acestea cu să nu se grupeze sau să se lipească de pivot;
  • se umple groapa cu pământ fertil amestecat cu îngrăşămintele rămase (1/3 din dozele recomandate). Îngrăşămintele nu trebuie să intre în contact direct cu rădăcinile, deoarece pot produce arsuri;
  • se calcă bine din nou. Un pom plantat nu trebuie să se smulgă uşor.

Udarea pomilor

Se face o copcă pentru a ţine apa în jurul pomului. Se udă până ce apa bălteşte în jurul gropii şi asfel dispar spaţiile libere de la nivelul rădăcinilor. După infiltrarea apei în sol, la plantarea de toamnă se va face muşuroirea. Primăvara se udă după plantare şi de 3-4 ori cu câte 10-15 l după perioade de 10-12 zile fără ploaie. După udare şi infiltrarea apei este absolut obligatoriu să se tragă deasupra un strat de 5-10 cm de pământ afânat care să reducă evaporarea şi să evite formarea crustei. Crusta duce la uscarea în profunzime a solului şi la moartea rădăcinilor absorbante în câteva zile. Înainte de udare se reface copca. La baza pomilor se poate utiliza mulcirea (paie, coajă de copac, fân, folie neagră, etc.), dar trebuie atenţie la combaterea şoarecilor.

Scurtarea pomilor

Primăvara pomii plantaţi tip „vargă” vor fi scurtaţi la 50-60 cm la măr, păr şi gutiu şi la 70-80 cm la sâmburoase pentru o creştere mai viguroasă în primul an. La pomii plantaţi cu coroană se vor menţine 1-2 ramuri lateral scurtarea la 15-20 cm, pentru formarea primelor şarpante. Axul se transferă pe o ramură laterală scurtată la 15-20 cm. La plantaţii superintensive irigate se menţin toate ramurile orizontale nescurtate pentru a intra în primul an pe rod pentru a reduce vigoarea. În acelaşi scop, la toţi pomii, în primii ani, nu se scurtează ramurile, iar cele verticale se palisează la orizontală. Pe verticală rămâne doar axul la coroanele care-l prevăd, şi acesta transferat pe o ramură mai slabă.

Tratamente fitosanitare

După plantare se aplică un tratament cu US 1 (1,5%) + Champion (0,4%), iar la măr se adaugă sulf muiabil  (0,7%). În primul an se vor aplica 5-6 tratamente combinate (insecticid + fungicid).

Ing. Florea Camelia

Data adaugarii: 21.05.2007 Sursa Agroazi

Originally posted 2012-10-08 08:11:09.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.