Care sunt cele mai importante avantaje ale unei afaceri cu Aronia?

Print Friendly

Fructele Aronia au ajuns sa capete din ce in ce mai mult interes in randul romanilor si mai ales in randul celor ce detin teren arabil. Acestia stiu care sunt preturile estimative ale fructelor arbustilor Aronia si de ce sunt atat de inalte. Continutul bogat in antioxidanti este unul dintre beneficiile pe care aceste fructe ni le ofera.

Iata si cateva avantaje ale afacerii cu Aronia, conform ghidului “3 culturi profitabile Goji, Merisoare, Aronia”:

Diverse soiuri de Aronia pot creste si in Romania ca o cultura de fructe pentru consum propriu, in scopuri comerciale sau pur si simplu ca peisaj ornamental. Planta a fost aclimatizata cu succes si apare uneori in mod spontan in zonele deluroase. Romania este asadar o tara ce detine conditiile climatice favorabile culturilor de Aronia. Productii mari pot fi obtinute si, o data cu ele, profituri peste asteptari.

Practic, avand in vedere beneficiile pentru sanatate ale fructelor, cererea mare, pretul fructelor pe piata si faptul ca arbustul este usor de intretinut, este de inteles faptul ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri planuiesc sa valorifice fructele acestea. Aronia este o planta care nu are pretentii in raport cu solul si creste pe aproape orice fel de sol, exceptand solurile foarte nisipoase.

Arbustul are nevoie de cantitati foarte mici de apa. Recolta se poate obtine din al doilea an de la plantare si poate ajunge pana in 10 – 17 kg/planta. Un hectar cuprinde o cultura de aproximativ 1000 plante. Asadar, se poate obtine o recolta de 10.000-17.000 kg de fructe/an/ha.

Deoarece planta este robusta si are un ritm bun de crestere, nu se recomanda fertilizarea chimica, fiind suficient gunoi de grajd sau un alt ingrasamant organic. Terenul dintre randurile poate fi folosit pentru cultura de legume, deoarece arbustul nu este invaziv si nu absoarbe cantitati mari de apa din sol, fiind astfel exclus riscul ca plantele din jur sa se usuce.

Daca se urmareste cresterea in sistem intensiv, se pot planta pana la 3.000 de plante/ha astfel incat productia poate depasi 50.000 kg de fructe/an/ha. In aceasta situatie se recomanda recoltarea cu ajutorul unei masini de recoltat.

Cu siguranta, aceasta este una una dintre cele mai profitabile afaceri agricole din domeniul cultivarii arbustilor fructiferi, deoarece nu exista concurenta in momentul de fata. In Romania de cultiva catina, afin, zmeur, coacaz, dar Aronia mai putin…

4 comentarii la Care sunt cele mai importante avantaje ale unei afaceri cu Aronia?

 • Articolul contine informatii gresite.

  Arbustul de aronia nu creste spontan la noi in tara, este doar confundat cu alti arbusti, printre care scorusul negru.

  Nu este deloc adevarat ca are nevoie de cantitati mici de apa, chiar din contra, are nevoie de o cantitate mare de apa, se uda vara o data la 2 zile.

  • Va multumesc pentru interventie stimata doamna Irina!

   Este posibil sa aveti dreptate. Noi suntem la inceput si am preluat articolul spre popularizare si promovare a respectivului ghid.

   Din mica experienta a noastra, vazand aceasta plantatie de aronia pe 10 ha, plantele care erau in vale, deci la care ajunsese mai multa apa erau pipernicite (nu depaseau 15 cm) si erau dovedite de ciulini (aceasta plantatie este una organica / bio, deci nu s-au folosit ierbicide) incat credeam ca e o plantatie de ciulini. Cum am urcat dealul plantele erau inalte de peste 1 metru, desi fusesera plantate simultan.

   Daca aveti mai multe informatii despre scorusul negru, va rog sa ne ajutati sa le publicam pentru a elimina confuzia existenta in piata romaneasca. Peste tot unde se vorbeste de aronia nero se vorbeste si de denumirea sa romaneasca: scorusul negru.

   Va multumesc!

  • Va salut,

   din ultimele informatii primite de la specialistii in aronia, in momentul in care ii apar fructele trebuie udat frecvent, cel mai bine cu picatura. Daca nu se uda, fructele nu au suficenta apa si devin stafidite.

   Pana apar fructele nu e obligatorie udarea, fiind suficienta udarea de la ploaie.

   Daca se uda frecvent si in perioada initiala de crestere poate ca are o crestere mai rapida, ceea ce este firesc. Mai studiem.

 • Neamtu Adrian

  De cultivat se cultiva, dar cine cumpara fructele, cum le vrea livrate si cit platesc pentru asta?

  Sunt clienti?

Comentati si dvs

  

  

  


*

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Quick Cache: failed to write cache file for: `/pomicultura-2/fructe-de-padure/scorus-aronia/care-sunt-cele-mai-importante-avantaje-ale-unei-afaceri-cu-aronia/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/var/www/vhosts/afacereamea.ro/subdomains/agro/httpdocs//wp-content/cache`.' in /var/www/vhosts/afacereamea.ro/subdomains/agro/httpdocs/wp-content/advanced-cache.php:233 Stack trace: #0 [internal function]: quick_cache\advanced_cache->output_buffer_callback_handler('?????<!DOCTYPE ...', 5) #1 /var/www/vhosts/afacereamea.ro/subdomains/agro/httpdocs/wp-includes/functions.php(2773): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /var/www/vhosts/afacereamea.ro/subdomains/agro/httpdocs/wp-includes/plugin.php(429): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /var/www/vhosts/afacereamea.ro/subdomains/agro/httpdocs/wp-includes/load.php(580): do_action('shutdown') #5 [internal function]: shutdown_action_ho in /var/www/vhosts/afacereamea.ro/subdomains/agro/httpdocs/wp-content/advanced-cache.php on line 233