Rodiul (Punica granatum) este o specie pomicola milenara, originara din Iran, care populeaza zone intinse in bazinul mediteranean, in Nordul Africii, Asia, America si Australia.

Despre vechimea acestei culturi stau marturie portiuni de ramuri, fructe si seminte, resturi de flori, folosite in decoratiuni funerare, precum si unele obiecte de podoaba si de uz casnic, miniaturizate, cu aspect de fruct, descoperite in mormintele faraonilor de la Ghizeh, Karnak si Tel-El-Amarna.

Rodiile, fructele sale, sunt bogate in zaharuri (8 – 20%) si acizi si se consuma in stare proaspata, sau ca salata sub forma de bauturi nealcoolice.

Sucul de rodie este acidulat si racoritor si are insusirea de a stimula digestia si de a reduce temperatura corpului in timpul febrei.

Din cojile de rodie se obtine tanin, din seminte ulei vegetal, iar din flori vopsele de culoare rosie sangerie sau rosie violacee.

Lemnul plantei este dur si de culoare galbena, se lustruieste usor si se foloseste in special pentru confectionarea unor obiecte de artizanat.

Unele varietati de rodiu prezinta flori cu un colorit fascinant si de aceea sunt folosite ca plante ornamentale pentru decorarea parcurilor.

Plantele cresc sub forma unor tufe arbustoide, cu 4 – 6 tulpini ce nu depasesc inaltimea de 2 – 4 m.Pe fiecare tulpina se formeaza ramificatii subtiri si pletoase, grupate cate 2 – 3 la un loc.

Ramurile de rod sunt scurte (2 – 3 cm) si poarta frunze opuse si ovale, glabre si lucioase, care cad toamna tarziu.

Florile formate pe ramuri au stilul lung si leaga fructe, iar cele care apar mai tarziu pe lastari au stilul scurt si avorteaza.

Fructele sunt mari (200 – 800 g), sferic turtite si de culoare galbena cafenie, pana la rosie zmeurie.

Soiurile cele mai raspandite in cultura sunt: Spanish Ruby, Paper Shell, Musket Red, Vellodu, Wanderfull, Meles melli, Bala Mursal etc.

Rodiul are nevoie de un climat mai bland in timpul iernii (pana la -15°C) si suficient de umed si de cald in cursul vegetatiei. Cere soluri fertile, usoare si profunde. Se adapteaza usor si fructifica normal si pe solurile nisipoase, calcaroase si pietroase situate de pe plantele insorite.

In zonele cu iernile reci (cu temperaturi sub -18 °C), rodiul se cultiva protejat.

Rodiile in Romania

La noi in tara, conditii favorabile pentru cultura rodiului se intalnesc in Delta Dunarii, la Mangalia, Turnu-Severin si Arad, unde se resimte din plin influenta climatului mediteranean.

Plantele se inmultesc prin butasire, marcotaj si altoire. Butasii au lungimea de 25 – 30 cm si se confectioneaza din ramuri anuale groase de 0,5 cm.

Pentru inradacinare si fructificare, butasii se planteaza in pozitie verticala, pe terenuri maruntite si afanate, la distanta de 90 – 100/15- 20 cm.

Dupa plantare, randul de butasi se biloneaza.In cursul verii solul se mentine curat de buruieni, se iriga si se fertilizeaza suplimentar.

Dupa 1 – 2 ani, cand plantele s-au imputernicit, se scot si se planteaza in parcelele de productie la distantele de 3 x 3 m sau 4 x 4 m.

La plantare, in fiecare groapa se administreaza cate 5 – 6 kg de mranita. Plantele se conduc ca tufa joasa sau evantai.

Pentru intretinerea culturii se aplica 4 – 5 prasile, 2 – 3 udari, o fertilizare organica cu 20 kg de mranita pe tufa si 4 – 5 tratamente pentru combaterea fluturelui fructelor (Virochola isocrates) si a bolilor produse de unele specii de Cercospora si Gleosporium.

In fiecare an se fac taieri de productie, care constau in: suprimarea ramurilor din interiorul coroanei, a celor uscate, rupte sau bolnave si scurtarea tulpinilor viguroase, pentru mentinerea simetriei coroanei.

Lastarii vigurosi se scurteaza cu 1/3 – 1/4 din lungime, iar cei debili, care poarta flori, se indeparteaza in proportie de 40 – 50%, cu 2 – 3 saptamani inainte de inflorit.

Dupa 6 luni de la inflorire, fructele ating maturitatea de recoltare. In bazinul mediteranean, rodiile se recolteaza in septembrie – octombrie, cand coaja si sucul dobandesc caracteristicile soiului.

Fructele de rodie se desprind de ramura prin taiere cu foarfeca, intrucat sunt tari si nedetasabile.Un pom poate produce anual 70 – 200 de fructe.

Rodiile recoltate se transporta in cosuri sau containere la hala de sortare, unde se tin 5 – 6 zile, in straturi subtiri (2 – 3 randuri) pentru a se evidentia mai usor punctele lovite.
Dupa sortare se expediaza la locurile de pastrare si prelucrare.

In unele tari, rodiile se pastreaza in depozite cu atmosfera controlata, cu temperatura de 1 – 2°C si umiditatea aerului de 80 – 85%. In altele, fructele mature raman multa vreme pe pom, pentru esalonarea culesului si sporirea calitatii lor.

Prof. univ. dr. Nicolae CEPOIU

Originally posted 2013-01-08 15:47:21.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.