Soiuri și hibrizi la tomate – Tomate – Roşii – Tehnica culturii

Cele mai cultivate soiuri de tomate – Cei mai utilizaţi hibrizi de tomate în cultura

Soiurile și hibrizii de tomate sunt în număr foarte mare, an de an apărând noi soiuri și noi hibrizi, create de cercetători.

Clasificarea soiurilor și hibrizilor de tomate este foarte anevoioasă, iar criteriile luate în considerare sunt foarte variate: criterii de ordin ecologic, biologic, morfologic, destinația producției și altele.

O clasificare de mare actualitate și importanță este aceea care are drept criteriu durata perioadei de la răsărirea plantelor până la recoltarea primelor fructe, denumită și perioadă de vegetație. În funcție de acest criteriu, soiurile se pot împărți în trei grupe :

 • soiuri timpurii, care necesită o perioadă de 95 – 120 zile ;
 • soiuri semitimpurii, care necesită o perioadă de 120 – 130 zile ;
 • soiuri târzii, care necesită o perioadă de peste 130 zile.

În abordarea acestei clasificări nu trebuie neglijate însă condițiile de cultură , care influențează perioada de vegetație.

Dintre caracterele biologice și morfologice care stau la baza clasificării soiurilor, cea care prezintă o importanță mai mare este înălțimea plantelor. În funcție de acest criteriu, soiurile se pot grupa în trei:

 • soiuri cu port înalt, la care tulpina poate ajunge la 180 cm;
 • soiuri cu port semiînalt, cu tulpini de 80 – 100 cm;
 • soiuri cu port pitic, cu tufe de până la 80 cm.

Soiuri de tomate

Culturi timpurii în câmp, pentru consum intern și pentru export

 • Argeș 408 – Hibrid F 1, cu port înalt, foarte precoce (95 – 98 zile), cu fructe rotunde, mijlocii ca mărime (70 – 80 g), uniform colorate și rezistente la transport. Este foarte productiv și indicat pentru culturi protejate și în câmp, creat la noi în țară.
 • Nr.10 * Bizon – Hibrid F 1, cu port înalt, viguros, timpuriu (105 – 107 zile) , cu fructe rotunde sau ușor turtite, mijlocii ca mărime (50 – 70 g), rezistente la transport, cu o pată verzuie în regiunea pedunculului. Este productiv și indicat pentru culturi timpurii în câmp, protejate sau nu.
 • Export II – Hibrid F1, cu port înalt, timpuriu (108 – 110 zile), viguros, cu fructe mari (greutate medie de 80 g), rotunde, uniforme și rezistente la transport. Este creat la noi în țară, foarte productiv și indicat pentru culturi protejate în câmp.
 • Argeș 400 – Hb 341 și Hb 361 – Hibrizi cu creștere determinată, foarte timpurii, cu fructe rotunde, colorate uniform, mijlocii spre mari. Sunt productivi și indicați pentru culturi timpurii în câmp.
 • Delicates – Hibrid F 1, cu port înalt, creștere viguroasă, timpuriu (105 – 110 zile), cu fructe mijlocii ca mărime (mai ușoare, prezentând uneori goluri mici în interior), uniforme, colorate în roșu aprins și rezistente la transport. Este foarte productiv și indicat pentru culturi protejate și neprotejate în câmp.
 • Argeș 450 – Hibrid mai puțin precoce decât precedenții, cu fructe mai mari, rotund-turtite, uniforme ca mărime și culoare, rezistente la transport. Este foarte productiv și indicat pentru culturi în câmp neprotejate și protejate în solarii (cultură prelungită).
 • Teomnocrasnâi – Soi timpuriu (110 – 115 zile), cu creștere determinată, fructe rotund-turtite, mijlocii spre mari (70 – 90 g), de culoare roșie cărămizie, iar când sunt crude albicios-marmorate. Se cultivă pe suprafețe reduse.

Culturi de vară-toamnă prin răsaduri în câmp, pentru consum în stare proaspătă și industrializare

 • Aurora 100, Aurora 50 – Soiuri semitimpurii (120 -150 zile), cu port înalt, fructe mari (100 – 150 g), rotunde, uniforme, de culoare roșie intensă și gustoase. Sunt foarte productive și indicate pentru culturile de vară, producția folosindu-se pentru consum în stare proaspătă, pe piața internă.
 • Productiva 157 – Soi semitârziu (125 – 128 zile), cu fructe mari, rotunde, ușor turtite, uniform colorate în roșu-intens, puțin rezistente la transport (pielița subțire). Este indicat pentru culturile de vară destinate consumului în stare proaspătă.
 • Florida – Soi semitârziu (130 – 135 zile), cu fructe mari, rotunde, puțin alungite, prezentând la coacere 5 coaste (muchii longitudinale) caracteristice; rezistă bine la transport; este destinat consumului în stare proaspătă și pentru industria conservelor.
 • Ace, Campbell 146 – Soiuri semitârzii (130 – 140 zile), cu fructe mari (150 -170 g ), de culoare roșie-cărămizie la primul, roșu-viu la cel de- al doilea, producția fiind destinată pentru fabricarea pastei de bulion.
 • Eclereur – Soi semitardiv (125 – 130 zile), productiv, cu fructe uniforme, de culoare roșie-deschis, rezistente la transport, destinate consumului în stare proaspătă.
 • Abundens – Soi semitimpuriu (100 – 110 zile), cu creștere determinată, fructe mari (100 g), globuloase, uneori foarte ușor turtite. Este indicat pentru consumul în stare proaspătă și pentru industrializare.
 • Roma A , Red top – Soiuri semitârzii, cu port semiînalt. Fructele sunt de formă ovoid-alungite, cu pielița groasă care se decojește ușor; se folosesc pentru industrializare.
 • Argeș 428 – Soi semitardiv, cu port semiînalt, fructe mari (150 – 180 g), colorate în roșu aprins, destinate consumului intern.
 • Rutgers – Soi tardiv, cu port înalt, fructe mari, de culoare roșu-viu intens. Producția se folosește pentru industrializare și consum în stare proaspătă.
 • Heinz 1350, Heinz 1370, VF-145, VS-30, ES-124, Early Pak – Soiuri cu creștere determinată, foarte productive, cu fructe mari, de culoare roșie-închis și cu conținut ridicat de substanță uscată. Sunt indicate pentru culturi în câmp, iar producția este folosită pentru industrializare.

Culturi de vară – toamnă, prin semănat direct în câmp

 • Heinz 1370, Heinz 1350, VF-145, ES-124, Early Pak, Roma A, Ace, Rutgers, Red Top, VF-36, Newyorker, VF-65 – Aceste soiuri se cultivă prin semănat direct în câmp, iar producția este folosită ca materie primă pentru fabricile de conserve.

Culturi în sere

 • Oltbrid, Revermun, Sonato, Eurovite, Nemabrid, Westlandbrid, Nemavite, Craiobrid, Money d’or – Soiuri specifice pentru cultura în sere, ciclul 1 și 2, ameliorate pentru a corespunde cerințelor de productivitate, calitate și de microclimat specific.

Mult succes!

Autor – biolog Cătălina I.
Publicat 12.04.2011 iSEO

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii si de 100 de ani.

Vacile gigantice de la Șimnic. 60 de litri de lapte pe zi de la un singur animal

Staţiunea de cercetare agricolă de la Şimnic, din judeţul Dolj, nu se poate plânge că are nevoie de bani. Acolo sunt îngrijite cu mare atenţie 170 de vaci dintr-o rasă olandeză cunoscută pentru eficienţa ei. Fiecare dă până la 60 de litri de lapte pe zi, care este apoi prelucrat şi vândut.

Staţiunea de Cercetare Şimnic are vaci din rasa Holstein-Frize încă din anii ’70. Primele au fost aduse din Danemarca şi pe parcursul ultimlor 45 de ani numărul lor a ajuns la 170.
„Poate să consume aproape 20 de kilograme de substanță uscată pe zi şi au un uger foarte mare”, spune Gabriel Motor Gil, medic veterinar.
Animalele mănâncă numai furaje de calitate şi sunt consultate periodic de medicul veterinar.
„Avem front de furajare la discretie. Încercăm și iarna, și vara să asigurăm și nutrețuri grosiere și suculente”, precizează Iuliana Preda, şeful fermei de la Staţiunea de Cercetare din Şimnic.
Ferma se autofinanţează. Laptele prelucrat în propria fabrică a Staţiunii de Cercetare este vândut cu 1,5 lei pe litru, iar brânza produsă acolo costă foar 8 lei kilogramul.
„Dacă am vrea exemplarele astea să le vindem în două zile, în două zile le-am vinde pe toate. Sunt foarte căutate. Livrăm, în general, juninci la peste 1.500 de euro pe cap”, afirmă Constantin Găvan, directorul Staţiunii de Cercetare Şimnic.
Micii agricultori spun că nu-şi permit să cumpere o vacă din rasa Holstein-Frize, oricât de repede şi-ar putea amortiza apoi investiţia.
Vacile din rase comune sunt mult mai ieftine şi mai uşor de găsit, dar şi mult mai puţin profitabile. În medie, dau doar 15 litri de lapte pe zi.

Termoizolaţii Perfecte

TERMOIZOLATII
Tot ce aveţi nevoie pentru o protecţie termică potrivită pentru dvs. Confort termic. Rezolvam punti termice si condens.

Leave a Reply

  

  

  


*

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>