Despre bame si cultivarea lor

in-luna-mai-ne-pregatim-pentru-semanatul-bamelorCULTIVAREA BAMELOR, schema de plantare a bamelor, cum se cultiva bamele. Irigarea si fertilizarea la bame, cand se planteaza bamele, cum se seamana, care este norma de irigatie la BAME. La toate aceste intrebari, raspunsuri pe BIOPRODUCT.RO

Bamele se numără printre legumele care aduc multă satisfacţie grădinarilor profesionişti sau amatori. Sunt relativ puţini cultivatori, concurenţa pe piaţă este mică iar preţul de desfacere este mare. Rentabilitatea culturii de bame ţine, în primul rând, de respectarea cerinţelor acestei specii faţă de temperatură şi alţi factori limitativi, dar şi de optimizarea locului în asolament.
Astfel, semănatul bamelor se face în luna mai, atunci când temperatura solului la adâncimea de 5 cm se menţine constantă la cel puţin 15 grade Celsius. Consultând prognoza agrometeorologică pentru începutul lunii mai, aflăm că în următoarele 6 zile temperatura oscilează între 6 si 19 grade Celsius, aşadar vom pregăti semănatul bamelor pentru a doua decadă a acestei luni.
Fiind o cultură care se înfiinţează tardiv, pentru un randament maxim al terenului, acesta poate fi cultivat cu legume timpurii, anticipate, precum spanacul, salata verde, ceapa verde şi alte verdeţuri. În acest fel, recoltarea poate avea loc la sfârşitul lui aprilie sau începutul lunii mai.

După recoltarea culturii premergătoare, cu două săptămâni înaintea semănatului bamelor, se face o arătură la 15-18 cm adâncime, urmată de pregătirea solului în vederea semănatului prin îngrăşarea solului şi modelarea terenului în straturi înălţate la 94 cm.

Semănatul bamelor se face pa rânduri, la 70 cm distanţă între rânduri, la o adâncime de semănat de 4-5 cm. Alţi legumicultori recomandă bilonarea terenului, pentru a folosi ulterior irigarea pe brazde. Indiferent de schema aleasă, se va respecta o densitate optimă de 80.000 – 90.000 fire la hectar.

Viabilitatea seminţei: 2-3 ani
Cantitatea de seminţe necesară înfiinţării culturii: 50 kg/ha
Rotaţia culturilor: bamele vor reveni pe acelaşi teren după minim 3-4 ani
Nu se recomandă irigarea prin aspersie

După înfiinţarea culturii, principalele lucrări de întreţinere sunt combaterea buruienilor (BIOPRODUCT.RO fiind un site dedicat agriculturii biologice, sunt recomandate praşilele) şi irigarea (apa fiind, alături de temperatură, un alt factor important în reuşita cultivării bamelor).

Pentru combaterea buruienilor în cultura bamelor se aplică mai multe praşile mecanice între rânduri, iar acolo unde este cazul se intervine cu praşile manuale, pe rânduri. Lucrările se efectuează timpuriu, în primele stadii de vegetaţie.

În privinţa apei, norma totală de irigare este de 1.500 mc/ha. Irigarea se face eşalonat, în trei fenofaze critice:

  • pentru germinaţie, imediat după semănat
  • după răsărire
  • în timpul „legării fructelor”

Recoltarea fructelor se face din luna iulie, până în septembrie-octombrie. Recoltarea bamelor se face manual, eşalonat, producţia medie la hectar ajungând până la 4-5 tone. Se recomandă eşalonarea recoltării pentru că fructele sunt uşor perisabile, se păstrează o perioadă scurtă de timp şi numai în spaţii cu climă (depozite frigo). Eşalonarea recoltării permite şi sortarea şi calibrarea fructelor.

bame-cultivate-strat-inaltat-mulci

bame-cultivate-saci

sursa: Agroromania

Termoizolaţii Perfecte

TERMOIZOLATII
Tot ce aveţi nevoie pentru o protecţie termică potrivită pentru dvs. Confort termic. Rezolvam punti termice si condens.

Vacile gigantice de la Șimnic. 60 de litri de lapte pe zi de la un singur animal

Staţiunea de cercetare agricolă de la Şimnic, din judeţul Dolj, nu se poate plânge că are nevoie de bani. Acolo sunt îngrijite cu mare atenţie 170 de vaci dintr-o rasă olandeză cunoscută pentru eficienţa ei. Fiecare dă până la 60 de litri de lapte pe zi, care este apoi prelucrat şi vândut.

Staţiunea de Cercetare Şimnic are vaci din rasa Holstein-Frize încă din anii ’70. Primele au fost aduse din Danemarca şi pe parcursul ultimlor 45 de ani numărul lor a ajuns la 170.
„Poate să consume aproape 20 de kilograme de substanță uscată pe zi şi au un uger foarte mare”, spune Gabriel Motor Gil, medic veterinar.
Animalele mănâncă numai furaje de calitate şi sunt consultate periodic de medicul veterinar.
„Avem front de furajare la discretie. Încercăm și iarna, și vara să asigurăm și nutrețuri grosiere și suculente”, precizează Iuliana Preda, şeful fermei de la Staţiunea de Cercetare din Şimnic.
Ferma se autofinanţează. Laptele prelucrat în propria fabrică a Staţiunii de Cercetare este vândut cu 1,5 lei pe litru, iar brânza produsă acolo costă foar 8 lei kilogramul.
„Dacă am vrea exemplarele astea să le vindem în două zile, în două zile le-am vinde pe toate. Sunt foarte căutate. Livrăm, în general, juninci la peste 1.500 de euro pe cap”, afirmă Constantin Găvan, directorul Staţiunii de Cercetare Şimnic.
Micii agricultori spun că nu-şi permit să cumpere o vacă din rasa Holstein-Frize, oricât de repede şi-ar putea amortiza apoi investiţia.
Vacile din rase comune sunt mult mai ieftine şi mai uşor de găsit, dar şi mult mai puţin profitabile. În medie, dau doar 15 litri de lapte pe zi.

Leave a Reply

  

  

  


*

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>