Batat (Ipomoea batatas) = cartoful dulce

tuberculi de batat

Batatul – leguma comestibila, cu gust dulce-făinos. Cultivat pentru radacinile (tuberculi) asemanatoare cu cartofii obisnuiti. Batatul este o liana care se imprastie pe pamint (la fel ca dovleacul). Tulpinile lui se inradacineaza la noduri, se ingroasa puternic, formind tuberculi albi, portocalii, roz sau rosii. Un tubercul de “yam” cintareste de la 200 grame pina la 3 kg, si mai mult.

Batatul are mai multe soiuri. Sunt soiuri dulci, soiuri asemanatoare la gust cu cartoful obisnuit, si inca soiuri decorative.

Cu toate ca la noi este putin cunoscut, acesta creste foarte bine in conditiile noastre climaterice.

Un avantaj considerabil fata de cartoful obisnuit este ca gandacul de Colorado nu-l atinge :).

Fiind o planta tropicala, nu rezista la inghet.

Se inmulteste prin butasi, seminte si lastari (crescuti din tuberculi).

Cel mai des sunt crescuti prin rasad obtinut din tuberculi. Se sadesc tuberculii in sere, solarii, sau in ladite cu nisip umed chiar pe fereastra din casa. Peste 40 – 45 zile lastarii (de 15-20 cm) se taie si se inradacineaza în ghivece sau borcane. Peste inca 15 – 20 zile cresc alti lastari noi (daca la prima taiere au ramas cioturi de 6-8 cm). Rasadul obtinut se planteaza atunci cind temperatura medie, de afara, ajunge la +15…18°С dupa schema 70×70 cm sau 80×35 cm.planta tinara batat

Recoltarea cartofului dulce se face in octombrie – noiembrie. Se scot tuberculii din pamint, se usuca (zvinteaza) si se pastreaza in beci la temperatura +10…12°С.

Culinar

Tuberculii de yam se maninca copti, prajiti si fierti. Pot fi fierti cu coaja sau fara. Pot servi ca ingredient la piureu, placinte, supe, gemuri, …, si multe alte bucate, asta deacum depinde de fantezia bucatarului.

Tulpinile si frunzele tinere se folosesc in salate.

ATENTIE – Consumul ridicat de cartof dulce este interzis persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor.

Tuberculii proaspat curatati trebuiesc folositi imediat sau tinuti intr-un vas cu apa (acoperiti complet), deoarece altfel li se inegreste miezul.

In zilele noastre, batatul este cunoscut doar ca cultura (agricola). Se cultiva in zonele tropicale, subtropicale, dar creste si in zona noastra tempetata.

Batatul fiert este mai putin nutritiv decat cel copt.

Unde si cind se sadeste batatul?

Batatul se cultiva la fel ca si cartoful obisnuit, de care se deosebeste prin o productivitate cu mult mai mare: de la un cuib cu batat se stringe aproape o caldare de tuberculi. Unii tuberculi ajung pina la 4 kg.

Batatul este o planta iubitoare de caldura (termofila), si poate creste normal la temperaturi nu mai mici de +20°C. Nu rezista la ingheturi. Chiar si ingheturile foarte mici duc la moartea plantei, atit a frunzelor cit si a radacinilor. Astfel, temperatura optima pentru cultivarea acestei legume este +25…+30 °С.

La inceputul dezvoltarii, batatul este pretentios la umiditate, dar crescand, rezista chiar si seceta indelungata. Cartoful dulce prefera zonele deschise, cu mult soare si soluri fertile, usoare. Perioada de vegetatie este de 130-180 zile.

Sursa: http://www.ingradina.com/?cat=7#ixzz29oTjR68y

Termoizolaţii Perfecte

TERMOIZOLATII
Tot ce aveţi nevoie pentru o protecţie termică potrivită pentru dvs. Confort termic. Rezolvam punti termice si condens.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii si de 100 de ani.

Reparatii la terasele hidroizolate cu membrane bituminoase

http://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase. La toamna sau la iarna poate fi prea tarziu.

Comentati si dvs

  

  

  


*

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>