Despre cultivarea ghimbirului

Radacina de ghimbir este cunoscuta datorita aromei unice si a parfumului special. Daca vreodata ati fost interesati de plantarea acestuia, ar trebui luate in considerare cateva detalii necesare pentru a creste o planta sanatoasa.

Ghimbirul nu este totusi o adevarata radacina, ci mai degraba rizomul unei plante subtropicale. Rizomul este cel care in timp va da noi radacini. Sunt multe specii de ghimbir, unele decorative si altele alimentare.

Cele decorative sunt cunoscute pentru florile mari si frumos colorate, iar ghimbirul alimentar, desi nu este la fel de valoros estetic, reprezinta un element cheie in bucataria asiatica.

Cu astea fiind spuse, noi o sa ne focalizam pe ghimbirul alimentar, cu inflorescente albe si frunze slab parfumate.

Cum crestem ghimbirul?

Pentru a putea inmulti ghimbirul in interior va trebui intai sa cumparam un rizom frumos cu mici coarne albe. Acestea sunt mugurii de crestere, punctele de unde vor iesi radacinile sau planta insasi. Pot iesi mai multe fire de ghimbir dintr-un singur rizom, asa ca atentie la ce alegeti.

Inainte sa plantati ghimbirul in pamant, este recomandat sa lasati rizomul in apa călduța peste noapte. Astfel, mugurii vor fi stimulati sa se dezvolte iar retardantul de crestere va fi curatat (majoritatea supermarketurilor stropesc ghimbirul cu un retardant pentru a preveni cresterea lui in magazin). Dupa aproximativ 24 de ore, planta este pusa la 4-5 centimetri adancime in pamant. Nu recomandam sa lasati planta in apa mai mult de 24 de ore, pentru ca daca aceasta dezvolta radacini in apa va suferi un soc in urma transplantului intr-un nou mediu.

Conditii de ingrijire

Lumina
Ghimbirul are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta, atat in subteran cat si la suprafata. Desi nu creste peste 60 de centimetri, el are nevoie de expunere indirecta cu soarele pentru minim 8 ore pentru a se putea stabili si creste la un ritm alert. Iarna poate fi tinut in geam, dar daca frunzele si baza incep sa se ingalbeneasca s-ar putea sa fie nevoie de lumina artificiala.

Sol

Cel mai bun este solul bogat, cu o scurgere adecvata. Puteti folosi pamantul normal pentru flori, sau chiar si mixul pentru cactusi. Daca il faceti in casa amestecati o parte compost cu nisip si pamant curat. Este important ca solul sa aiba drenarea corecta pentru ca rizomul poate putrezi daca solul este prea umed.

Udare si umiditate

Este ideal sa udam si sa pastram ghimbirul intr-un mediu relativ umed. Odata pe saptamana ii stropim frunzele si udam odata la doua zile. Ii place mai mult umiditatea din aer decat cea din sol, dar ambele joaca un rol cheie in dezvoltarea plantei.

Cat spatiu are nevoie ghimbirul?

Ghimbirul este o planta cu un rizom subteran in continua crestere. Desi va dura doua/trei luni pana cand aceasta va fi declansata, plantarea lui nu este recomandata intr-un ghiveci. In schimb recomandam o jardiniera, de 35-40 centimetri lungime pentru a sustine 2-3 rizomi sau unul foarte mare. Planta va creste la 40-60 centimetri inaltime si un singur rizom poate avea 5-6 plante iesite la suprafata.

Recolta

Zingiber Officinale (Ghimbirul traditional, maturat cu inflorescente)

Desi ghimbirul nu este exact ce am numi planta decorativa, forma sa este interesanta, iar aroma, desi subtila, este binevenita.

Daca doriti totusi o recolta, va trebui sa asteptati minim un an pana cand aveti ce recolta. Dupa cum ziceam, rizomul va incepe sa creasca doar dupa 3-4 luni, si ii va lua ceva timp pana cand se va putea dezvolta.

Dupa ce acesta a atins 6-12 centimetri sub pamant si are mai multe ramurele mici puteti sa taiati bucati din el si sa lasati restul in pamant, sau daca doriti, odata cu venirea iernii, puteti sa scoateti rizomul din pamant, il curatati de radacini si de frunze, recoltati ce aveti nevoie si puneti restul intr-o punga umidificata in asteptarea primaverii.

Reparatii la terasele hidroizolate cu membrane bituminoase

http://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase. La toamna sau la iarna poate fi prea tarziu.

Vacile gigantice de la Șimnic. 60 de litri de lapte pe zi de la un singur animal

Staţiunea de cercetare agricolă de la Şimnic, din judeţul Dolj, nu se poate plânge că are nevoie de bani. Acolo sunt îngrijite cu mare atenţie 170 de vaci dintr-o rasă olandeză cunoscută pentru eficienţa ei. Fiecare dă până la 60 de litri de lapte pe zi, care este apoi prelucrat şi vândut.

Staţiunea de Cercetare Şimnic are vaci din rasa Holstein-Frize încă din anii ’70. Primele au fost aduse din Danemarca şi pe parcursul ultimlor 45 de ani numărul lor a ajuns la 170.
„Poate să consume aproape 20 de kilograme de substanță uscată pe zi şi au un uger foarte mare”, spune Gabriel Motor Gil, medic veterinar.
Animalele mănâncă numai furaje de calitate şi sunt consultate periodic de medicul veterinar.
„Avem front de furajare la discretie. Încercăm și iarna, și vara să asigurăm și nutrețuri grosiere și suculente”, precizează Iuliana Preda, şeful fermei de la Staţiunea de Cercetare din Şimnic.
Ferma se autofinanţează. Laptele prelucrat în propria fabrică a Staţiunii de Cercetare este vândut cu 1,5 lei pe litru, iar brânza produsă acolo costă foar 8 lei kilogramul.
„Dacă am vrea exemplarele astea să le vindem în două zile, în două zile le-am vinde pe toate. Sunt foarte căutate. Livrăm, în general, juninci la peste 1.500 de euro pe cap”, afirmă Constantin Găvan, directorul Staţiunii de Cercetare Şimnic.
Micii agricultori spun că nu-şi permit să cumpere o vacă din rasa Holstein-Frize, oricât de repede şi-ar putea amortiza apoi investiţia.
Vacile din rase comune sunt mult mai ieftine şi mai uşor de găsit, dar şi mult mai puţin profitabile. În medie, dau doar 15 litri de lapte pe zi.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Beciuri / Pivniţe

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse. Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-50 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Leave a Reply

  

  

  


*

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>